Development of a method for the determination of bitterness of poppy seeds (Papaver somniferum L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F19%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26791251:_____/19:N0000044 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L.)
Original language description
V příspěvku bylo použito k měření žluknutí máku stanovení peroxidového čísla. Měření peroxidového čísla u tuků je jednou z nejstarších a nejběžněji používaných charakteristik pro zjištění rozsahu jejich oxidace. Udává obsah primárních metabolitů oxidace tuků a je měřítkem množství chemicky vázaného kyslíku na olej nebo tuk jako peroxidy, zejména hydroperoxidy. Hodnotu peroxidového čísla ovlivňují mastné kyseliny obsažené v olejích a tucích a délka a typ skladování tuků a olejů. Čím vyšší je hodnota peroxidového čísla, tím vyšší je obsah kyslíku peroxidicky vázaného v oleji nebo tuku. Metodika stanovení peroxidového čísla vycházela z mezinárodní normy ČSN EN ISO 3960:2015 Živočišné a rostlinné tuky a oleje – Stanovení peroxidového čísla – Jodometrické (vizuální) stanovení koncového bodu. ENDLOVÁ, L., HAVEL, J., VRBOVSKÝ, V. Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L). In: 18. Makový občasník – sdružení Český mák informuje, sborník odborných seminářů „Mák v roce 2019“, Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. s. 24-26. ISBN 978-80-213-2930-0.
Czech name
Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L.)
Czech description
V příspěvku bylo použito k měření žluknutí máku stanovení peroxidového čísla. Měření peroxidového čísla u tuků je jednou z nejstarších a nejběžněji používaných charakteristik pro zjištění rozsahu jejich oxidace. Udává obsah primárních metabolitů oxidace tuků a je měřítkem množství chemicky vázaného kyslíku na olej nebo tuk jako peroxidy, zejména hydroperoxidy. Hodnotu peroxidového čísla ovlivňují mastné kyseliny obsažené v olejích a tucích a délka a typ skladování tuků a olejů. Čím vyšší je hodnota peroxidového čísla, tím vyšší je obsah kyslíku peroxidicky vázaného v oleji nebo tuku. Metodika stanovení peroxidového čísla vycházela z mezinárodní normy ČSN EN ISO 3960:2015 Živočišné a rostlinné tuky a oleje – Stanovení peroxidového čísla – Jodometrické (vizuální) stanovení koncového bodu. ENDLOVÁ, L., HAVEL, J., VRBOVSKÝ, V. Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L). In: 18. Makový občasník – sdružení Český mák informuje, sborník odborných seminářů „Mák v roce 2019“, Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. s. 24-26. ISBN 978-80-213-2930-0.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510014" target="_blank" >QJ1510014: The decrease of the risk at the growing of oilseed poppy.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů