All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of a method for the determination of bitterness of poppy seeds (Papaver somniferum L.)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F19%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26791251:_____/19:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L.)

  • Original language description

    V příspěvku bylo použito k měření žluknutí máku stanovení peroxidového čísla. Měření peroxidového čísla u tuků je jednou z nejstarších a nejběžněji používaných charakteristik pro zjištění rozsahu jejich oxidace. Udává obsah primárních metabolitů oxidace tuků a je měřítkem množství chemicky vázaného kyslíku na olej nebo tuk jako peroxidy, zejména hydroperoxidy. Hodnotu peroxidového čísla ovlivňují mastné kyseliny obsažené v olejích a tucích a délka a typ skladování tuků a olejů. Čím vyšší je hodnota peroxidového čísla, tím vyšší je obsah kyslíku peroxidicky vázaného v oleji nebo tuku. Metodika stanovení peroxidového čísla vycházela z mezinárodní normy ČSN EN ISO 3960:2015 Živočišné a rostlinné tuky a oleje – Stanovení peroxidového čísla – Jodometrické (vizuální) stanovení koncového bodu. ENDLOVÁ, L., HAVEL, J., VRBOVSKÝ, V. Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L). In: 18. Makový občasník – sdružení Český mák informuje, sborník odborných seminářů „Mák v roce 2019“, Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. s. 24-26. ISBN 978-80-213-2930-0.

  • Czech name

    Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L.)

  • Czech description

    V příspěvku bylo použito k měření žluknutí máku stanovení peroxidového čísla. Měření peroxidového čísla u tuků je jednou z nejstarších a nejběžněji používaných charakteristik pro zjištění rozsahu jejich oxidace. Udává obsah primárních metabolitů oxidace tuků a je měřítkem množství chemicky vázaného kyslíku na olej nebo tuk jako peroxidy, zejména hydroperoxidy. Hodnotu peroxidového čísla ovlivňují mastné kyseliny obsažené v olejích a tucích a délka a typ skladování tuků a olejů. Čím vyšší je hodnota peroxidového čísla, tím vyšší je obsah kyslíku peroxidicky vázaného v oleji nebo tuku. Metodika stanovení peroxidového čísla vycházela z mezinárodní normy ČSN EN ISO 3960:2015 Živočišné a rostlinné tuky a oleje – Stanovení peroxidového čísla – Jodometrické (vizuální) stanovení koncového bodu. ENDLOVÁ, L., HAVEL, J., VRBOVSKÝ, V. Vývoj metody na stanovení hořknutí máku setého (Papaver somniferum L). In: 18. Makový občasník – sdružení Český mák informuje, sborník odborných seminářů „Mák v roce 2019“, Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. s. 24-26. ISBN 978-80-213-2930-0.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510014" target="_blank" >QJ1510014: The decrease of the risk at the growing of oilseed poppy.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů