Utilization of sown buckwheat at present, varieties bred in Zubří and their characteristics, research of agrotechnics and testing of selectivity of buckwheat to new active pesticides with the aim of their practical use in growing technology of this promising crop.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F21%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26791251:_____/21:N0000023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití pohanky seté v současnosti, odrůdy vyšlechtěné v Zubří a jejich charakteristika, výzkum agrotechniky a testování selektivity pohanky vůči novým účinným pesticidním látkám s cílem jejich praktického použití v pěstitelské technologii této perspektivní plodiny.
Original language description
Odborná přednáška na exkurzi dne 28. 6 2021 pro studenty Střední školy gastronomie, farmářství a služeb z Jeseníku. Zvýšený zájem spotřebitelů v České republice o pohanku setou (Fagopyrum esculentum) se začíná projevovat od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zájem o pohanku v současnosti je motivován zejména důvody zdravotními, dietou, která posiluje imunitní systém člověka, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi. Produkce pohanky se v posledních letech celosvětově zvýšila v důsledku poptávky na trhu se zdravou výživou po mouce, krupici a pohankovém medu. Dnes ovšem chceme využít pohanku jako perspektivní tržní plodinu k přímému potravinářskému využití s dobrou jakostí. Výzkum technologie pěstování pohanky seté v současnosti je zaměřen zejména na intenzifikaci agrotechniky a využití pesticidů v množitelských porostech. Ve výzkumné stanici travinářské v Zubří byly vyšlechtěny čtyři odrůdy pohanky seté Zita, Zoe, Zamira a Rose.
Czech name
Využití pohanky seté v současnosti, odrůdy vyšlechtěné v Zubří a jejich charakteristika, výzkum agrotechniky a testování selektivity pohanky vůči novým účinným pesticidním látkám s cílem jejich praktického použití v pěstitelské technologii této perspektivní plodiny.
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů