Cultivation technology and practical use of Czech bred varieties of Italian Foxtail
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F23%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26791251:_____/23:N0000001 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/23:43922847
Result on the web
<a href="http://www.oseva-vav.cz" target="_blank" >http://www.oseva-vav.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského
Original language description
Problémy se suchem a jeho dopadem na zemědělskou produkci se již začínají silně projevovat. Jedním z hlavních řešení v současné době se uvádí šlechtění a výběr odolnějších druhů a odrůd, které se lépe přizpůsobí dostupnosti vody v půdě a které jsou odolnější vůči novým klimatickým podmínkám. Cílem předkládané pěstební technologie je nabídnout zemědělské praxi alternativní plodinu bér italský (vlašský) Setaria italica (L.) Beauv.) s s českými vyšlechtěnými odrůdami, které jsou vhodné do stále více se měnících podmínek prostředí České republiky. Tato plodina nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, alu i vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmiva pro zvířata, ale i další možnosti využití např. v krajinářské architektuře. Velmi pozitivní efekt na vzniku ověřené technologie je, že se na tvorbě předložené publikace podíleli jak vědečtí pracovníci, akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol.
Czech name
Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského
Czech description
—
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010251" target="_blank" >QK22010251: Innovation of sorghum management practice for use in ruminant nutrition as an adaptation measure leading to stabilization of forage feed production in the conditions of the changing climate of the Czech Republic</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-387-2
Numerical identification
ISBN 978-80-7427-387-2
Technical parameters
Charakteristika odrůd: - Velmi ranné odrůdy s rychlým vývojem a časným dozráváním - C4 plodina toleruje suché a velmi teplé počasí i méně úrodné půdy - Tolerance k chladu je vyšší než u čiroku, alenižší ve srovnání s prosem - Drobnější zrno je velmi vhodné pro zařazení do směsí meziplodin - Pícní využití: senáž, siláž(biplyn), pastva. Lze i seno, ale obtížněji se suší - Zrno je součástí směsí pro okrasné i zpěvné ptactvo, i do krmných směsí - Lidská výživa- bezlepková potravina (mouka) s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, selenu, vitamínu A a B1 - Odrůdy byly oceněny „Zlatým klasem“ na výstavě Země živitelka 2019
Economical parameters
Ekonomika ověřené technologie pěstování béru italského je dána především jeho multifunkčním a širokým využitím s tržní produkcí zrna. Zrno béru lze vypěstovat s relativně nízkými náklady a zájem o ně je dosti velký na domácím a zejména na zahraničním trhu.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027006
Owner name
Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
www.oseva-vav.cz, www.vurv.cz