Effect of composition of salted whey on desalination process by electrodialysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F12%3A%230000126" target="_blank" >RIV/28676092:_____/12:#0000126 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/12:43894942
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy
Original language description
V mlékárenství má velký potenciál elektrodialýza (ED). Umožňuje rychle a s nízkými provozními náklady eliminovat minerální látky ve velkém rozsahu. Přináší řadu výhod oproti ostatním metodám separace minerálních látek, navíc ji lze poměrně snadno začlenit do stávající mlékárenské technologie a umožňuje dobrou návaznost na další procesy zpracování syrovátky. Funguje na principu migrace iontů přes nabité membrány vlivem rozdílu elektrických potenciálů9. Elektrodialyzační blok představuje systém anexových a katexových membrán, které tvoří jednotlivé cely umístěné mezi katodou a anodou. Stejnosměrné elektrické pole pak působí na ionty v roztoku přiváděném do těchto cel. Kationty se pohybují ke katodě, jsou přitom propouštěny katexovými membránami a zadržovány membránami anexovými. Obdobně to platí pro anionty10. Výsledkem je, že koncentrace iontů na jedné straně klesá, zatímco na druhé roste. Odsolený proud se nazývá diluát, proud o soli obohacený koncentrát9. U obou elektrod navíc cirkuluje tzv. elektrodový roztok, který zajišťuje pravidelné omývání jejich povrchu a neúčastní se elektrodialyzační separace11. Separace je tedy dosahováno vlivem elektrického pole a na základě rozdílné permselektivity iontovýměnných membrán pro jednotlivé složky roztoku. Cílem této práce bylo sledovat průběh elektrodialýzy obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny a přidané soli.
Czech name
Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy
Czech description
V mlékárenství má velký potenciál elektrodialýza (ED). Umožňuje rychle a s nízkými provozními náklady eliminovat minerální látky ve velkém rozsahu. Přináší řadu výhod oproti ostatním metodám separace minerálních látek, navíc ji lze poměrně snadno začlenit do stávající mlékárenské technologie a umožňuje dobrou návaznost na další procesy zpracování syrovátky. Funguje na principu migrace iontů přes nabité membrány vlivem rozdílu elektrických potenciálů9. Elektrodialyzační blok představuje systém anexových a katexových membrán, které tvoří jednotlivé cely umístěné mezi katodou a anodou. Stejnosměrné elektrické pole pak působí na ionty v roztoku přiváděném do těchto cel. Kationty se pohybují ke katodě, jsou přitom propouštěny katexovými membránami a zadržovány membránami anexovými. Obdobně to platí pro anionty10. Výsledkem je, že koncentrace iontů na jedné straně klesá, zatímco na druhé roste. Odsolený proud se nazývá diluát, proud o soli obohacený koncentrát9. U obou elektrod navíc cirkuluje tzv. elektrodový roztok, který zajišťuje pravidelné omývání jejich povrchu a neúčastní se elektrodialyzační separace11. Separace je tedy dosahováno vlivem elektrického pole a na základě rozdílné permselektivity iontovýměnných membrán pro jednotlivé složky roztoku. Cílem této práce bylo sledovat průběh elektrodialýzy obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny a přidané soli.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progressive technology of salty cheese whey processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
219-222
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—