All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of composition of salted whey on desalination process by electrodialysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F12%3A%230000126" target="_blank" >RIV/28676092:_____/12:#0000126 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/12:43894942

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy

  • Original language description

    V mlékárenství má velký potenciál elektrodialýza (ED). Umožňuje rychle a s nízkými provozními náklady eliminovat minerální látky ve velkém rozsahu. Přináší řadu výhod oproti ostatním metodám separace minerálních látek, navíc ji lze poměrně snadno začlenit do stávající mlékárenské technologie a umožňuje dobrou návaznost na další procesy zpracování syrovátky. Funguje na principu migrace iontů přes nabité membrány vlivem rozdílu elektrických potenciálů9. Elektrodialyzační blok představuje systém anexových a katexových membrán, které tvoří jednotlivé cely umístěné mezi katodou a anodou. Stejnosměrné elektrické pole pak působí na ionty v roztoku přiváděném do těchto cel. Kationty se pohybují ke katodě, jsou přitom propouštěny katexovými membránami a zadržovány membránami anexovými. Obdobně to platí pro anionty10. Výsledkem je, že koncentrace iontů na jedné straně klesá, zatímco na druhé roste. Odsolený proud se nazývá diluát, proud o soli obohacený koncentrát9. U obou elektrod navíc cirkuluje tzv. elektrodový roztok, který zajišťuje pravidelné omývání jejich povrchu a neúčastní se elektrodialyzační separace11. Separace je tedy dosahováno vlivem elektrického pole a na základě rozdílné permselektivity iontovýměnných membrán pro jednotlivé složky roztoku. Cílem této práce bylo sledovat průběh elektrodialýzy obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny a přidané soli.

  • Czech name

    Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy

  • Czech description

    V mlékárenství má velký potenciál elektrodialýza (ED). Umožňuje rychle a s nízkými provozními náklady eliminovat minerální látky ve velkém rozsahu. Přináší řadu výhod oproti ostatním metodám separace minerálních látek, navíc ji lze poměrně snadno začlenit do stávající mlékárenské technologie a umožňuje dobrou návaznost na další procesy zpracování syrovátky. Funguje na principu migrace iontů přes nabité membrány vlivem rozdílu elektrických potenciálů9. Elektrodialyzační blok představuje systém anexových a katexových membrán, které tvoří jednotlivé cely umístěné mezi katodou a anodou. Stejnosměrné elektrické pole pak působí na ionty v roztoku přiváděném do těchto cel. Kationty se pohybují ke katodě, jsou přitom propouštěny katexovými membránami a zadržovány membránami anexovými. Obdobně to platí pro anionty10. Výsledkem je, že koncentrace iontů na jedné straně klesá, zatímco na druhé roste. Odsolený proud se nazývá diluát, proud o soli obohacený koncentrát9. U obou elektrod navíc cirkuluje tzv. elektrodový roztok, který zajišťuje pravidelné omývání jejich povrchu a neúčastní se elektrodialyzační separace11. Separace je tedy dosahováno vlivem elektrického pole a na základě rozdílné permselektivity iontovýměnných membrán pro jednotlivé složky roztoku. Cílem této práce bylo sledovat průběh elektrodialýzy obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny a přidané soli.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progressive technology of salty cheese whey processing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    219-222

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article