Challenges of Gastronomy in the Polish-Czech Borderland
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24310%2F22%3A00010584" target="_blank" >RIV/46747885:24310/22:00010584 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výzvy gastronomie v polsko-českém příhraničí/Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu
Original language description
Odborná česko-polská monografie přináší pohled na problematiku vzdělávání a uplatnění absolventů oborů gastronomie ve dvou českých a dvou polských příhraničních regionech, a to v Libereckém a Královéhradeckém kraji a v podregionu jelenohorském a valbřišském. Publikace je určena především pedagogům, kariérním poradcům, široké odborné veřejnosti, ale i samotným uchazečům o práci či absolventům v oblasti gastronomie. Jejím cílem je poskytnout komplexní pohled nejen na oblast vzdělávání, ale i uplatnění na trhu práce ve vybraném území. V šesti kapitolách tak především pomocí komparační metody představuje ekonomické podmínky zvolené oblasti, legislativní rámec při studiu, práci v zahraničí i vzdělávací systém v oblasti gastronomie. Obsah publikace vychází z poznatků zjištěných v rámci stejnojmenného dvouletého projektu. Stěžejní částí knihy jsou výsledky dvou výzkumů – mezi žáky oborů gastronomie a jejich potenciálními zaměstnavateli (např. restauracemi). Výzkumy poukázaly na nízkou spokojenost žáků vybraných oborů, což může být jedním z důvodů klesajícího zájmu o studium či odchodu z oboru ihned po absolutoriu. Ke zlepšení situace lze doporučit zejména užší spolupráci škol a podniků, ve kterých žáci vykonávají praxi, či následování příkladů dobré praxe, které shrnuje závěrečná šestá kapitola.
Czech name
Výzvy gastronomie v polsko-českém příhraničí/Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu
Czech description
Odborná česko-polská monografie přináší pohled na problematiku vzdělávání a uplatnění absolventů oborů gastronomie ve dvou českých a dvou polských příhraničních regionech, a to v Libereckém a Královéhradeckém kraji a v podregionu jelenohorském a valbřišském. Publikace je určena především pedagogům, kariérním poradcům, široké odborné veřejnosti, ale i samotným uchazečům o práci či absolventům v oblasti gastronomie. Jejím cílem je poskytnout komplexní pohled nejen na oblast vzdělávání, ale i uplatnění na trhu práce ve vybraném území. V šesti kapitolách tak především pomocí komparační metody představuje ekonomické podmínky zvolené oblasti, legislativní rámec při studiu, práci v zahraničí i vzdělávací systém v oblasti gastronomie. Obsah publikace vychází z poznatků zjištěných v rámci stejnojmenného dvouletého projektu. Stěžejní částí knihy jsou výsledky dvou výzkumů – mezi žáky oborů gastronomie a jejich potenciálními zaměstnavateli (např. restauracemi). Výzkumy poukázaly na nízkou spokojenost žáků vybraných oborů, což může být jedním z důvodů klesajícího zájmu o studium či odchodu z oboru ihned po absolutoriu. Ke zlepšení situace lze doporučit zejména užší spolupráci škol a podniků, ve kterých žáci vykonávají praxi, či následování příkladů dobré praxe, které shrnuje závěrečná šestá kapitola.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
50204 - Business and management
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-903897-8-6
Number of pages
197
Publisher name
Venkovský prostor, o.p.s.
Place of publication
Liberec
UT code for WoS book
—