The development of works catering between 1938 - 1953
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19510%2F16%3AN0000049" target="_blank" >RIV/47813059:19510/16:N0000049 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Závodní stravování mezi lety 1938 - 1953
Original language description
Studie sleduje vývoj závodního stravování mezi roky 1938-1953. Zaměřuje se především na období druhé světové války, kdy nacistická okupační moc společně s Národní odborovou ústřednou zaměstnaneckou (NOÚZ) – sjednocenou odborovou centrálou v Protektorátu- dohlížela na rozvoj dělnických jídelen v továrnách a závodech. Ze strany okupující moci šlo spíše než o poskytování zaměstnaneckých benefitů o propracovanou sociální demagogii. V poválečném období převzala práci NOÚZ, a tedy i péči o pracující, nově vzniknuvší Ústřední rada odborů (ÚRO). Ta měla na starosti i otázku stravování, přičemž do jisté míry převzala některé modely známé již z doby okupace. Úsek stravování měla na starosti Komise pro zásobování pracujících, dohlížející nejen na správný chod celého systému, vydávala také vlastní periodikum, kde informovala o nových nařízeních. Studie sleduje nejen hlavní změny v provozování závodních jídelen, zabývá se i složením pokrmů vydávaných v jídelnách, dobovými názory odborníků na racionální výživu a ohlasy v odborářském tisku.
Czech name
Závodní stravování mezi lety 1938 - 1953
Czech description
Studie sleduje vývoj závodního stravování mezi roky 1938-1953. Zaměřuje se především na období druhé světové války, kdy nacistická okupační moc společně s Národní odborovou ústřednou zaměstnaneckou (NOÚZ) – sjednocenou odborovou centrálou v Protektorátu- dohlížela na rozvoj dělnických jídelen v továrnách a závodech. Ze strany okupující moci šlo spíše než o poskytování zaměstnaneckých benefitů o propracovanou sociální demagogii. V poválečném období převzala práci NOÚZ, a tedy i péči o pracující, nově vzniknuvší Ústřední rada odborů (ÚRO). Ta měla na starosti i otázku stravování, přičemž do jisté míry převzala některé modely známé již z doby okupace. Úsek stravování měla na starosti Komise pro zásobování pracujících, dohlížející nejen na správný chod celého systému, vydávala také vlastní periodikum, kde informovala o nových nařízeních. Studie sleduje nejen hlavní změny v provozování závodních jídelen, zabývá se i složením pokrmů vydávaných v jídelnách, dobovými názory odborníků na racionální výživu a ohlasy v odborářském tisku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AB - History
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA13-10279S" target="_blank" >GA13-10279S: Industrial Work Force in the Czech Lands, 1938 – 1948</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Historica Universitatis Silesianae Opaviensis
ISSN
1803-411X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
neuveden
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
13
Pages from-to
161 - 174
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—