Nutrition in surgery
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19510%2F21%3AA0000345" target="_blank" >RIV/47813059:19510/21:A0000345 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživa v chirurgii
Original language description
Malnutrice je významným prognostickým faktorem, její přítomnost zvyšuje riziko pooperačních komplikací, letalitu, prodlužuje hospitalizaci. Malnutricí nebo zvýšeným nutričním rizikem trpí nejčastěji pacienti s onkochirurgickými diagnózami, starší pacienti, pacienti s chronickým střevním onemocněním. Malnutrice je snadno diagnostikovatelná a její detekce by měla být součástí vyšetřovacího algoritmu. Nutriční péče je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta. Předoperačně je u malnutričních pacientů indikován sipping, případně enterální sondová výživa nebo domácí parenterální výživa. Většina operovaných pacientů je schopna perorálního příjmu po několika hodinách po výkonu. Neexistuje vědecká opora pro pooperační hladovění. Pokud po propuštění k optimálnímu nutričnímu cíli nestačí dietetická doporučení, pak je nutné pacienta sledovat v nutriční ambulanci lékařem, který je schopen předepisovat umělou výživu pro domácí péči.
Czech name
Výživa v chirurgii
Czech description
Malnutrice je významným prognostickým faktorem, její přítomnost zvyšuje riziko pooperačních komplikací, letalitu, prodlužuje hospitalizaci. Malnutricí nebo zvýšeným nutričním rizikem trpí nejčastěji pacienti s onkochirurgickými diagnózami, starší pacienti, pacienti s chronickým střevním onemocněním. Malnutrice je snadno diagnostikovatelná a její detekce by měla být součástí vyšetřovacího algoritmu. Nutriční péče je povinnou součástí léčby chirurgického pacienta. Předoperačně je u malnutričních pacientů indikován sipping, případně enterální sondová výživa nebo domácí parenterální výživa. Většina operovaných pacientů je schopna perorálního příjmu po několika hodinách po výkonu. Neexistuje vědecká opora pro pooperační hladovění. Pokud po propuštění k optimálnímu nutričnímu cíli nestačí dietetická doporučení, pak je nutné pacienta sledovat v nutriční ambulanci lékařem, který je schopen předepisovat umělou výživu pro domácí péči.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
30212 - Surgery
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Klinická výživa
ISBN
9788074925559
Number of pages of the result
12
Pages from-to
861-872
Number of pages of the book
947
Publisher name
Galén
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—