All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Development of tourism consumption in catering

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19520%2F16%3A00010683" target="_blank" >RIV/47813059:19520/16:00010683 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://ke.uniza.sk/sites/default/files/content_files/proceedings_part_i_0.pdf" target="_blank" >http://ke.uniza.sk/sites/default/files/content_files/proceedings_part_i_0.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj spotřeby cestovního ruchu v oblasti stravování

  • Original language description

    Pokud vezmeme v úvahu rozsah cestovního ruchu, ze své podstaty, může být považován za globálního průmyslu již řadu let, a to i přes počáteční pomalý rozvoj ve srovnání s ostatními odvětvími, tempo globalizace proniká do všech oblastí cestovního ruchu, kterými jsou ubytovací služby, ale také služby cestovní kanceláře, ubytování, doprava, zboží, služby spojené s cestovním ruchem a stravování. Poslední jmenovaný sektor je spojen především s prolínáním etnických trendů kuchyně. Není neobvyklé, že dnes v restauraci se podávají exotické prvky v kuchyni. Dochází k fast food expanzi a franšízových společností (McDonalds, KFC, atd.). Stravovací služby mají dominantní postavení v odvětví cestovního ruchu. Stravovací služby absorbují 30,9% pracovníků v odvětví cestovního ruchu a na celkové zaměstnanosti národního hospodářství se podílí 1,3%. Stejně jako hotely a ubytovací služby generují nejvyšší spotřebu stravovacích služeb v odvětví cestovního ruchu, který může být považován za jeden z ukazatel ů úrovně stravovacích služeb. Vývoj vnitřní spotřeby cestovního ruchu (domácí a silniční) je vysoce citlivý na hospodářsko-politických událostí. Především to má vliv na vývoj návštěvnosti, která závisí na vývoji cenových indexů, vývoj směnných kurzů a v současné době i na vývoji migrační krize. Článek se zabývá analýzou vývoje spotřeby ve stravovacích segmentu. V souvislosti s prací byl vytvořen model spotřeby vnitřního cestovního ruchu za použití metod srovnání faktorů, které ovlivňují spotřebu a statistické analýzy. Závěry vypovídají o pozitivním vývoji spotřeby a zvýšení využívání stravovacích služeb.

  • Czech name

    Vývoj spotřeby cestovního ruchu v oblasti stravování

  • Czech description

    Pokud vezmeme v úvahu rozsah cestovního ruchu, ze své podstaty, může být považován za globálního průmyslu již řadu let, a to i přes počáteční pomalý rozvoj ve srovnání s ostatními odvětvími, tempo globalizace proniká do všech oblastí cestovního ruchu, kterými jsou ubytovací služby, ale také služby cestovní kanceláře, ubytování, doprava, zboží, služby spojené s cestovním ruchem a stravování. Poslední jmenovaný sektor je spojen především s prolínáním etnických trendů kuchyně. Není neobvyklé, že dnes v restauraci se podávají exotické prvky v kuchyni. Dochází k fast food expanzi a franšízových společností (McDonalds, KFC, atd.). Stravovací služby mají dominantní postavení v odvětví cestovního ruchu. Stravovací služby absorbují 30,9% pracovníků v odvětví cestovního ruchu a na celkové zaměstnanosti národního hospodářství se podílí 1,3%. Stejně jako hotely a ubytovací služby generují nejvyšší spotřebu stravovacích služeb v odvětví cestovního ruchu, který může být považován za jeden z ukazatel ů úrovně stravovacích služeb. Vývoj vnitřní spotřeby cestovního ruchu (domácí a silniční) je vysoce citlivý na hospodářsko-politických událostí. Především to má vliv na vývoj návštěvnosti, která závisí na vývoji cenových indexů, vývoj směnných kurzů a v současné době i na vývoji migrační krize. Článek se zabývá analýzou vývoje spotřeby ve stravovacích segmentu. V souvislosti s prací byl vytvořen model spotřeby vnitřního cestovního ruchu za použití metod srovnání faktorů, které ovlivňují spotřebu a statistické analýzy. Závěry vypovídají o pozitivním vývoji spotřeby a zvýšení využívání stravovacích služeb.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    50204 - Business and management

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    16. mezinárodní vědecká konference "Globalizace a její sociálně - ekonomické důsledky 2016"

  • ISBN

    978-80-8154-191-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    247-254

  • Publisher name

    University of Zilina, The Faculty of Operation and Economics of Transport and Communication, Zilina, SK

  • Place of publication

    Žilina, SK

  • Event location

    Rajecké Teplice

  • Event date

    Oct 5, 2016

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article

    000393253800032