The Development of tourism consumption in catering
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19520%2F16%3A00010683" target="_blank" >RIV/47813059:19520/16:00010683 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ke.uniza.sk/sites/default/files/content_files/proceedings_part_i_0.pdf" target="_blank" >http://ke.uniza.sk/sites/default/files/content_files/proceedings_part_i_0.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj spotřeby cestovního ruchu v oblasti stravování
Original language description
Pokud vezmeme v úvahu rozsah cestovního ruchu, ze své podstaty, může být považován za globálního průmyslu již řadu let, a to i přes počáteční pomalý rozvoj ve srovnání s ostatními odvětvími, tempo globalizace proniká do všech oblastí cestovního ruchu, kterými jsou ubytovací služby, ale také služby cestovní kanceláře, ubytování, doprava, zboží, služby spojené s cestovním ruchem a stravování. Poslední jmenovaný sektor je spojen především s prolínáním etnických trendů kuchyně. Není neobvyklé, že dnes v restauraci se podávají exotické prvky v kuchyni. Dochází k fast food expanzi a franšízových společností (McDonalds, KFC, atd.). Stravovací služby mají dominantní postavení v odvětví cestovního ruchu. Stravovací služby absorbují 30,9% pracovníků v odvětví cestovního ruchu a na celkové zaměstnanosti národního hospodářství se podílí 1,3%. Stejně jako hotely a ubytovací služby generují nejvyšší spotřebu stravovacích služeb v odvětví cestovního ruchu, který může být považován za jeden z ukazatel ů úrovně stravovacích služeb. Vývoj vnitřní spotřeby cestovního ruchu (domácí a silniční) je vysoce citlivý na hospodářsko-politických událostí. Především to má vliv na vývoj návštěvnosti, která závisí na vývoji cenových indexů, vývoj směnných kurzů a v současné době i na vývoji migrační krize. Článek se zabývá analýzou vývoje spotřeby ve stravovacích segmentu. V souvislosti s prací byl vytvořen model spotřeby vnitřního cestovního ruchu za použití metod srovnání faktorů, které ovlivňují spotřebu a statistické analýzy. Závěry vypovídají o pozitivním vývoji spotřeby a zvýšení využívání stravovacích služeb.
Czech name
Vývoj spotřeby cestovního ruchu v oblasti stravování
Czech description
Pokud vezmeme v úvahu rozsah cestovního ruchu, ze své podstaty, může být považován za globálního průmyslu již řadu let, a to i přes počáteční pomalý rozvoj ve srovnání s ostatními odvětvími, tempo globalizace proniká do všech oblastí cestovního ruchu, kterými jsou ubytovací služby, ale také služby cestovní kanceláře, ubytování, doprava, zboží, služby spojené s cestovním ruchem a stravování. Poslední jmenovaný sektor je spojen především s prolínáním etnických trendů kuchyně. Není neobvyklé, že dnes v restauraci se podávají exotické prvky v kuchyni. Dochází k fast food expanzi a franšízových společností (McDonalds, KFC, atd.). Stravovací služby mají dominantní postavení v odvětví cestovního ruchu. Stravovací služby absorbují 30,9% pracovníků v odvětví cestovního ruchu a na celkové zaměstnanosti národního hospodářství se podílí 1,3%. Stejně jako hotely a ubytovací služby generují nejvyšší spotřebu stravovacích služeb v odvětví cestovního ruchu, který může být považován za jeden z ukazatel ů úrovně stravovacích služeb. Vývoj vnitřní spotřeby cestovního ruchu (domácí a silniční) je vysoce citlivý na hospodářsko-politických událostí. Především to má vliv na vývoj návštěvnosti, která závisí na vývoji cenových indexů, vývoj směnných kurzů a v současné době i na vývoji migrační krize. Článek se zabývá analýzou vývoje spotřeby ve stravovacích segmentu. V souvislosti s prací byl vytvořen model spotřeby vnitřního cestovního ruchu za použití metod srovnání faktorů, které ovlivňují spotřebu a statistické analýzy. Závěry vypovídají o pozitivním vývoji spotřeby a zvýšení využívání stravovacích služeb.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
50204 - Business and management
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
16. mezinárodní vědecká konference "Globalizace a její sociálně - ekonomické důsledky 2016"
ISBN
978-80-8154-191-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
247-254
Publisher name
University of Zilina, The Faculty of Operation and Economics of Transport and Communication, Zilina, SK
Place of publication
Žilina, SK
Event location
Rajecké Teplice
Event date
Oct 5, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
000393253800032