Methods for monitoring the content of glucosinolates in rapeseed breeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813644%3A_____%2F16%3AN0000015" target="_blank" >RIV/47813644:_____/16:N0000015 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody sledování obsahu glukosinolátů během šlechtění řepky olejky
Original language description
Olejniny patří v ČR k ceněným plodinám, které mají na trhu dobré hospodářské uplatnění. Brukev řepka olejka (Brassica napus L.) je významnou plodinou pěstovanou v klimatických podmínkách ČR. V posledních desetiletích významně vzrostla výměra její pěstební plochy a v současné době dle údajů ČSÚ zaujímá v ČR téměř 393 tis. ha orné půdy. Řepka olejka je z hlediska velikosti osevní plochy druhou nejpěstovanější plodinou po ozimé pšenici. Rostoucí produkce je podmíněna rozšířením použití řepkového oleje v potravinářství, ale velmi významně i užitím technickým, především v oblasti biopaliv, výroby krmiv, případně i jako biomasa. Semena řepky obsahují vedle požadovaných složek také látky nežádoucí, jejichž sledování je v rámci šlechtitelského a registračního procesu nezbytné. Z uvedeného příspěvku vyplývá, jak je problematika obsahu GSL v řepce stále aktuální. V semeni se jednoznačně jedná o nežádoucí složku, kterou je nutno nadále pečlivě sledovat a držet nastolený klesající trend. Sledování a eliminace genotypů s nevyhovujícím obsahem GSL patří stále ke klíčovým fázím šlechtitelského procesu.
Czech name
Metody sledování obsahu glukosinolátů během šlechtění řepky olejky
Czech description
Olejniny patří v ČR k ceněným plodinám, které mají na trhu dobré hospodářské uplatnění. Brukev řepka olejka (Brassica napus L.) je významnou plodinou pěstovanou v klimatických podmínkách ČR. V posledních desetiletích významně vzrostla výměra její pěstební plochy a v současné době dle údajů ČSÚ zaujímá v ČR téměř 393 tis. ha orné půdy. Řepka olejka je z hlediska velikosti osevní plochy druhou nejpěstovanější plodinou po ozimé pšenici. Rostoucí produkce je podmíněna rozšířením použití řepkového oleje v potravinářství, ale velmi významně i užitím technickým, především v oblasti biopaliv, výroby krmiv, případně i jako biomasa. Semena řepky obsahují vedle požadovaných složek také látky nežádoucí, jejichž sledování je v rámci šlechtitelského a registračního procesu nezbytné. Z uvedeného příspěvku vyplývá, jak je problematika obsahu GSL v řepce stále aktuální. V semeni se jednoznačně jedná o nežádoucí složku, kterou je nutno nadále pečlivě sledovat a držet nastolený klesající trend. Sledování a eliminace genotypů s nevyhovujícím obsahem GSL patří stále ke klíčovým fázím šlechtitelského procesu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník 25. odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů – Qualima 2016
ISBN
—
ISSN
1213-5380
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
28-32
Publisher name
—
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Jan 1, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—