Microsatellite Markers as an Efective Tool for Assessing the Purity of Aeeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813644%3A_____%2F21%3AN0000010" target="_blank" >RIV/47813644:_____/21:N0000010 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/21:43902867
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
MIKROSATELITOVÉ MARKERY JAKO ÚČINNÝ NÁSTROJ PRO HODNOCENÍ ČISTOTY OSIVA
Original language description
V rámci studie zaměřené na hodnocení genetické diverzity genetických zdrojů hořčice bílé (Sinapis alba) byl u některých položek s různobarevným semenem zjištěn neobvyklý rozsah variability mikrosatelitových markerů. Cílem této studie bylo zjistit, jak velký je rozsah vnitroodrůdové variability a zda je přítomnost hnědých semen odrůdovým znakem, nebo zda se jedná o nežádoucí příměs. Jako modelová odrůda byla zvolena odrůda ’Rumunia’, u které byly sledovány jak morfologické znaky, tak i spektrum mikrosatelitových markerů u celkového počtu 28 rostlin dané odrůdy. Do studie byly zahrnuty i 4 kontrolní odrůdy hořčice různých druhů. Z hlediska fenotypu byly hodnoceny vybrané morfologické znaky: tvar a barva listu a barva semene. Pro hodnocení genetické struktury odrůdy bylo použito 12 mikrosatelitových markerů. Počet a velikost alel byly vyhodnoceny z výsledků fragmentační analýzy. Celkem bylo zaznamenáno 30 alel. Na základě přítomnosti a nepřítomnosti alel byla sestavena binární matice, vypočtena matice podobnosti a provedena Principal Coordinates (PCO) analýza. Na základě fenotypové a molekulární analýzy celkem 28 rostlin odrůdy ’Rumunia’ byl zjištěn vysoký stupeň vnitroodrůdové variability a bylo prokázáno, že kombinací fenotypových a genotypových dat lze zjistit příměsi v osivu.
Czech name
MIKROSATELITOVÉ MARKERY JAKO ÚČINNÝ NÁSTROJ PRO HODNOCENÍ ČISTOTY OSIVA
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910225" target="_blank" >QK1910225: Implementation and use of complex biotechnological methods to characterize and create genetic resources and other materials for mustard food</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Osivo a sadba
ISBN
978-80-213-3080-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
31-37
Publisher name
—
Place of publication
ČZU v Praze
Event location
Česká zemědělská univerzita v Praze
Event date
Feb 4, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—