The analytical result quality assurance at milk composition determination by modifications of laboratory proficiency tests.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000006" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000006 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/06:#0000025
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zajištění kvality výsledků analýz složení mléka modifikacemi testů laboratorní způsobilosti.
Original language description
Příspěvek s původní prací a výsledky je zaměřen na srovnání použitelnosti a vhodnosti různých vyhodnocovacích systémů pro mezilaboratorní testování analytické způsobilosti a na návrh zlepšení nebo modifikací pro jejich aplikaci. Systém Z-score a (ED) Euklidické vzdálenosti od středu nebo Youdenův diagram jsou většinou používány pro hodnocení výsledků výkonnostního testování v mléčných laboratořích. Podle výsledků provedených srovnání je ED systém nejvhodnější pro zmíněné účely. Na základě ED systému byla vytvořena specifická metoda grafického diagnostického systému pro možnost nalézt a diagnostikovat charakter a původ analytických výsledkových diskrepancí a předcházet jejich případnému výskytu. Byla vysvětlena metodická diskrepance při použití systémuZ-score pro hodnocení vícevzorkového designu výkonnostního testu, která se vyskytuje v různých prakticky použitých testech. Byly diskutovány různé vhodné metodické modifikace a zlepšení pro oba systémy (Z a ED), které byly doporučeny a dem
Czech name
Zajištění kvality výsledků analýz složení mléka modifikacemi testů laboratorní způsobilosti.
Czech description
Příspěvek s původní prací a výsledky je zaměřen na srovnání použitelnosti a vhodnosti různých vyhodnocovacích systémů pro mezilaboratorní testování analytické způsobilosti a na návrh zlepšení nebo modifikací pro jejich aplikaci. Systém Z-score a (ED) Euklidické vzdálenosti od středu nebo Youdenův diagram jsou většinou používány pro hodnocení výsledků výkonnostního testování v mléčných laboratořích. Podle výsledků provedených srovnání je ED systém nejvhodnější pro zmíněné účely. Na základě ED systému byla vytvořena specifická metoda grafického diagnostického systému pro možnost nalézt a diagnostikovat charakter a původ analytických výsledkových diskrepancí a předcházet jejich případnému výskytu. Byla vysvětlena metodická diskrepance při použití systémuZ-score pro hodnocení vícevzorkového designu výkonnostního testu, která se vyskytuje v různých prakticky použitých testech. Byly diskutovány různé vhodné metodické modifikace a zlepšení pro oba systémy (Z a ED), které byly doporučeny a dem
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3019" target="_blank" >QF3019: Research and development of improvement of the quality control tools at main milk composition analyses for economical purposes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
XLVIII
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
20
Pages from-to
1-19
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—