Chemical composition, digestibility and energy content in permanent grassland influenced by intensity of utilization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005458" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005458 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah živin, stravitelnosti organické hmoty a energie trvalých travních porostů při rozdílné intenzitě obhospodařování
Original language description
Cílem studie bylo hodnocení vlivu intenzity využití a hnojení trvalých travních porostů na chemické složení, stravitelnost organické hmoty a obsah energie (ME, NEL a NEV). Dlouhodobý maloparcelový pratotechnický pokus byl založen v roce 2003 na stanovišti Rapotín. V letech 2003 a 2005 byl obhospodařován na čtyřech hladinách intenzity využití a čtyřech úrovních hnojení: bez hnojení P30K60, N90P30K60, N180P30K60. Výživná hodnota byla stanovena na základě Weendeské analýzy a stravitelnosti organické hmoty.Průměrné hodnoty koncentrace NEL u intenzivního využití byly 5,68 g.kg-1 sušiny v roce 2003 a 5,49 g.kg-1 sušiny v roce 2005. Snižující se intenzita využití významně snižovala obsah energie v píci až na úroveň 5,24 g.kg-1 sušiny v roce 2005. Na základěintenzity využití a aplikace hnojiv je možné významně ovlivnit kvalitu píce.
Czech name
Obsah živin, stravitelnosti organické hmoty a energie trvalých travních porostů při rozdílné intenzitě obhospodařování
Czech description
Cílem studie bylo hodnocení vlivu intenzity využití a hnojení trvalých travních porostů na chemické složení, stravitelnost organické hmoty a obsah energie (ME, NEL a NEV). Dlouhodobý maloparcelový pratotechnický pokus byl založen v roce 2003 na stanovišti Rapotín. V letech 2003 a 2005 byl obhospodařován na čtyřech hladinách intenzity využití a čtyřech úrovních hnojení: bez hnojení P30K60, N90P30K60, N180P30K60. Výživná hodnota byla stanovena na základě Weendeské analýzy a stravitelnosti organické hmoty.Průměrné hodnoty koncentrace NEL u intenzivního využití byly 5,68 g.kg-1 sušiny v roce 2003 a 5,49 g.kg-1 sušiny v roce 2005. Snižující se intenzita využití významně snižovala obsah energie v píci až na úroveň 5,24 g.kg-1 sušiny v roce 2005. Na základěintenzity využití a aplikace hnojiv je možné významně ovlivnit kvalitu píce.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3018" target="_blank" >QF3018: The Sustainable Utilisation and Management of Grasslands by Ruminants in Less Favourable Areas (LFA) within The European Model of a Multifunctional Agriculture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Súčasnosť a perspektívy krmovinárskeho výskumu a vzdelávania v multifunkčnom využívaní krajiny
ISBN
978-80-8069-929-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
76-79
Publisher name
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Sep 20, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—