EATING HABITS OF SCHOOL CHILDREN
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F15%3A43888508" target="_blank" >RIV/60076658:12110/15:43888508 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stravovací návyky školních dětí
Original language description
Prvním předpokladem podpory zdraví v rodinách s dětmi jsou dobré stravovací návyky a vhodné složení stravy. Velmi důležitou zásadou je také kultura stolování a příjemná atmosféra při rodinném stole, což přispívá nejen k dobré rodinné pohodě, ale také k zamezení vzniku nechutenství a žaludečních nevolností dětí. Cílem studie bylo analyzovat výživu a stravovací návyky školních dětí jako významnou sociální determinantu zdraví. Na sběr údajů byl použit strukturovaný hloubkový rozhovor, zaměřený na zjištěnívýživy jako sociální determinanty u rodin s dětmi. Věcné položky byly zaměřené na stravovací návyky školních dětí, společné stravování a pitný režim, konzumaci ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Výzkumný soubor tvořilo 11 rodin žijících v Jihočeském kraji a zařazujícím kritériem byla společná domácnost rodiny s dětmi, ze kterých alespoň jedno bylo ve věku 6 - 15 roků a ochota spolupracovat. V rodinách bylo 21 školních dětí. Zjistili jsme, že ve stravovacím režimu rodin se vyskytovalo mn
Czech name
Stravovací návyky školních dětí
Czech description
Prvním předpokladem podpory zdraví v rodinách s dětmi jsou dobré stravovací návyky a vhodné složení stravy. Velmi důležitou zásadou je také kultura stolování a příjemná atmosféra při rodinném stole, což přispívá nejen k dobré rodinné pohodě, ale také k zamezení vzniku nechutenství a žaludečních nevolností dětí. Cílem studie bylo analyzovat výživu a stravovací návyky školních dětí jako významnou sociální determinantu zdraví. Na sběr údajů byl použit strukturovaný hloubkový rozhovor, zaměřený na zjištěnívýživy jako sociální determinanty u rodin s dětmi. Věcné položky byly zaměřené na stravovací návyky školních dětí, společné stravování a pitný režim, konzumaci ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Výzkumný soubor tvořilo 11 rodin žijících v Jihočeském kraji a zařazujícím kritériem byla společná domácnost rodiny s dětmi, ze kterých alespoň jedno bylo ve věku 6 - 15 roků a ochota spolupracovat. V rodinách bylo 21 školních dětí. Zjistili jsme, že ve stravovacím režimu rodin se vyskytovalo mn
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AQ - Safety and health protection, safety in operating machinery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zdravotníctvo a sociálna práca
ISSN
1336-9326
e-ISSN
—
Volume of the periodical
10
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
7
Pages from-to
18-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—