Evaluation of saccharide spectrum in chosen fodder plants and its changes during vegetation and conservation according their nutritive value
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005242" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005242 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení sacharidového spektra vybraných pícnin a jeho změny v průběhu vegetace a konzervace ovlivňující jejich výživnou hodnotu
Original language description
Článek je zaměřen na hodnocení spektra vlákniny u trav v průběhu první seče a sledování vlivu spektra na stravitelnost organické hmoty a relativní výživnou hodnotu.Pokus potvrdil vysokou závislost mezi stravitelností a obsahem ligninu. Jako nejkvalitnější byly vyhodnoceny druhy Lolium multiflorum a Lolium perenne; všechny Lolia z první květnové seče lze zařadit do 1. třídy jakosti, zatímco Dactylis glomerata, Phleum pratense and Festuca pratensis splňovaly kritéria pro řazení do 2. třídy. tyto trávy jetřeba sklízet v rané fenofázi, když se složení vlákninného spektra v příznivějším vztahu se stravitelností.V tříletém období bylo hodnoceno 349 vzorků kukuřičné a 200 vzorků travní a jetelotravní siláže. Byl detekován významný vliv aditiv na kvalitu siláže. Aditiva pozitivně ovlivňují průběh fermentace a celkovou kvalitu siláže. Třída fermentace je ovlivněna obsahem kyseliny octové, mléčné a celkovým pH. Korelace mezi celkovou kvalitou a obsahem kyseliny octové činila r = 0,55 (P<0,05),
Czech name
Hodnocení sacharidového spektra vybraných pícnin a jeho změny v průběhu vegetace a konzervace ovlivňující jejich výživnou hodnotu
Czech description
Článek je zaměřen na hodnocení spektra vlákniny u trav v průběhu první seče a sledování vlivu spektra na stravitelnost organické hmoty a relativní výživnou hodnotu.Pokus potvrdil vysokou závislost mezi stravitelností a obsahem ligninu. Jako nejkvalitnější byly vyhodnoceny druhy Lolium multiflorum a Lolium perenne; všechny Lolia z první květnové seče lze zařadit do 1. třídy jakosti, zatímco Dactylis glomerata, Phleum pratense and Festuca pratensis splňovaly kritéria pro řazení do 2. třídy. tyto trávy jetřeba sklízet v rané fenofázi, když se složení vlákninného spektra v příznivějším vztahu se stravitelností.V tříletém období bylo hodnoceno 349 vzorků kukuřičné a 200 vzorků travní a jetelotravní siláže. Byl detekován významný vliv aditiv na kvalitu siláže. Aditiva pozitivně ovlivňují průběh fermentace a celkovou kvalitu siláže. Třída fermentace je ovlivněna obsahem kyseliny octové, mléčné a celkovým pH. Korelace mezi celkovou kvalitou a obsahem kyseliny octové činila r = 0,55 (P<0,05),
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Science
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
137-140
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—