All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The comparison of production ability of naked and husked oats

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005447" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005447 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The comparison of production ability of naked and husked oats

  • Original language description

    The aim of the research work was to assess differences in yield formation of naked and husked oats and to determine the affecting factors. The attention was focused on testing of panicle productivity.The exact field small-plot experiments with three naked oats varieties (Abel, Izak, and Salomon) and with three husked oats varieties (Auron, Edmund, and Expander) were carried out in two Austrian sites (Lambach and Freistadt) and in two Czech sites (České Budějovice and Humpolec) during 1999-2001. There were determined mainly panicle length (LP), number of whorls (NW), number of branches (NB), number of spikelets (NS), number of grains (NG) and weight of grains per panicle (WG). Mean values of harvest index for husked and naked oats were 45.8 and 39.7 %,respectively, and they were in a negative relationship with plant height (975 and 1044 mm) and in a positive relationship with WG (1.9 and 1.5 g). The husked varieties reached higher mean levels of the all yield components. The stands of

  • Czech name

    Porovnání produkční schopnosti nahého a pluchatého ovsa

  • Czech description

    Účelem výzkumu bylo posouzení rozdílů v tvorbě výnosů nahého a pluchatého ovsa a určení vlivu faktorů, které je ovlivňují. Zvláštní pozornost byla věnována studiu produktivity laty.V letech 1999-2001 probíhaly na 2 stanovištích v Rakousku (Lambach a Freistadt) a dvou stanovištích v ČR (České Budějovice, Humpolec) exaktní polní maloparcelkové pokusy se třemi odrůdami nahého ovsa (Abel, Izak a Salomon) a třemi odrůdami pluchatého ovsa (Auron, Edmund, Expander). Při rozborech lat byla mj. zjišťována délkalaty (LP),počet pater (NW), počet větví (NB), počet klásků (NS), počet zrn (NG) a hmotnost zrn v latě (WG). Průměrné hodnoty sklizňového indexu byly (Husked/Naked) 45,8/39,7 (%) v negativní relaci k výšce rostlin 975/1044 (mm) a v pozitivním vztahu k WG1,9/1,5 (g). Pluchaté odrůdy dosahovaly vyšší průměrné hodnoty u všech výnosových prvků. Porosty pluchatých odrůd měly vyšší sklizňovou hustotu 303/288 (lat/m2) při výsevku 450/500 (zrn/m 2) a při minimální variabilitě koeficientu produkt

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings 7th Iternational Oat Conference

  • ISBN

    1458-5073

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    155

  • Publisher name

    Nat. Vet. and Food Res. Inst.

  • Place of publication

    Helsinki

  • Event location

    Helsinki

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article