Contents of cadmium, mercury and lead in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00006527" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00006527 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Contents of cadmium, mercury and lead in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area
Original language description
Three harmful metals were determined using AAS techniques in 285 samples of fruiting bodies of 15 wild-growing edible mushroom species. The mushrooms were collected from a forest on the fringe of a historical area of silver mining. The metals were also determined in a topsoil organic layer sampled within the observed area. As compared to background levels from unpolluted sites, cadmium contents were considerably elevated in nearly all the tested species; lead contents were increased in most of the species, while mercury contents were elevated only in certain accumulating species.
Czech name
Obsah kadmia, rtuti a olova v jedlých houbách rostoucích na území historické těžby stříbra
Czech description
Obsah tří toxických kovů byl stanoven metodou AAS. Celkem bylo analyzováno 285 vzorků 15 volně rostoucích, jedlých druhů hub. Houby byly shromážděné z lesů, které přiléhají území historické těžby stříbra. Obsah kovů byl rovněž stanoven v horní, organickévrstvě půdy. Při porovnání s pozaďovými hodnotami z nezatížených lokalit bylo zjištěno, že obsah kadmia je významně zvýšený skoro u všech analyzovaných druhů. Také obsah olova byl zvýšený u většiny druhů, zatímco u rtuti byly zaznamenány vyšší hodnoty pouze u kumulujících druhů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP525%2F03%2FD067" target="_blank" >GP525/03/D067: Heavy metal contents in wild mushrooms growing within potentially risk sites and health aspects of their consumption</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
96
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
580-585
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—