Analysis of agriculture-mountains and submountains range region of South Bohemia
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007150" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007150 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza ekologického zemědělství-horské a podhorské oblasti Jihočeský kraj
Original language description
Článek přináší výsledky analýzy realizované v rámci výzkumného záměru Zemědělské fakulty JU MSM6007665806, zaměřené na rozvoj ekologického zemědělství v horských a podhorských oblastech Jižních Čech (ekologický režim hospodaření). Věnuje se jak vlastní produkci, tak i následnému odbytu, včetně zpracování na finální bioprodukci. Výsledky výzkumu jsou následující: Ekologičtí zemědělci se zde soustřeďují zejména na živočišnou produkci s významným podílem chovu skotu, především bez tržní produkce mléka. V rostlinné výrobě převládá produkce objemných krmiv a brambor. Svoji produkci prodává 82 % ekozemědělců, převážná část hodnotí možnosti odbytu negativně. Velkým problémem je citelný nedostatek výrobců biopotravin v celém Jihočeském kraji, zejména v mikroregionu Šumava, kde zcela chybí jakýkoliv zpracovatel bioproduktů. Zemědělci jsou tak často nuceni prodávat svou ekologickou produkci konvenčním zpracovatelům. Značná část ekologické produkce tím ztrácí svoji "biohodnotu". Největším problém
Czech name
Analýza ekologického zemědělství-horské a podhorské oblasti Jihočeský kraj
Czech description
Článek přináší výsledky analýzy realizované v rámci výzkumného záměru Zemědělské fakulty JU MSM6007665806, zaměřené na rozvoj ekologického zemědělství v horských a podhorských oblastech Jižních Čech (ekologický režim hospodaření). Věnuje se jak vlastní produkci, tak i následnému odbytu, včetně zpracování na finální bioprodukci. Výsledky výzkumu jsou následující: Ekologičtí zemědělci se zde soustřeďují zejména na živočišnou produkci s významným podílem chovu skotu, především bez tržní produkce mléka. V rostlinné výrobě převládá produkce objemných krmiv a brambor. Svoji produkci prodává 82 % ekozemědělců, převážná část hodnotí možnosti odbytu negativně. Velkým problémem je citelný nedostatek výrobců biopotravin v celém Jihočeském kraji, zejména v mikroregionu Šumava, kde zcela chybí jakýkoliv zpracovatel bioproduktů. Zemědělci jsou tak často nuceni prodávat svou ekologickou produkci konvenčním zpracovatelům. Značná část ekologické produkce tím ztrácí svoji "biohodnotu". Největším problém
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Bohemiae Meridionales - The Journal for Economics, Management and Trade České Budějovice
ISSN
1212-3285
e-ISSN
—
Volume of the periodical
IX
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
9-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—