Geneticaly modified plants in poultry nutrition - a review
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007181" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007181 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zařazování geneticky modifikovaných plodin do výživy drůbeže
Original language description
Genetická modifikace je technologie, která manipuluje s geny a tedy s DNA. Jedná se o cílenou změnu genetického materiálu (vnesení nebo vynětí) způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V porovnání s klasickým šlechtěním se mohou během genetických modifikací kombinovat geny libovolných živých organizmů. Nejrozšířenějšími GM plodinami v EU jsou v současné době sója a kukuřice. Obě plodiny jsou důležitým komponentem krmných směsí pro drůbež. Jedná se o insekt rezistentní Bt kukuřici a RoundupReady sóju, jež je tolerantní k látce glyfosfátu (účinému prvku herbicidu Roundup). Zařazení modifikované kukuřice a sóji do výživy drůbeže neovlivnilo její užitkové vlastnosti ani kvalitu produkce. Zkrmování GMO hospodářským zvířatům je spojeno s mizivými riziky. Bezpečné jsou z hlediska lidské výživy a lidského zdraví i živočišné produkty zvířat krmených krmivy z GMO. V současnosti nelze prokázat jakýkoliv rozdíl v živočišných produktech zvířat krmených GMO a produkty získanými od zví
Czech name
Zařazování geneticky modifikovaných plodin do výživy drůbeže
Czech description
Genetická modifikace je technologie, která manipuluje s geny a tedy s DNA. Jedná se o cílenou změnu genetického materiálu (vnesení nebo vynětí) způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V porovnání s klasickým šlechtěním se mohou během genetických modifikací kombinovat geny libovolných živých organizmů. Nejrozšířenějšími GM plodinami v EU jsou v současné době sója a kukuřice. Obě plodiny jsou důležitým komponentem krmných směsí pro drůbež. Jedná se o insekt rezistentní Bt kukuřici a RoundupReady sóju, jež je tolerantní k látce glyfosfátu (účinému prvku herbicidu Roundup). Zařazení modifikované kukuřice a sóji do výživy drůbeže neovlivnilo její užitkové vlastnosti ani kvalitu produkce. Zkrmování GMO hospodářským zvířatům je spojeno s mizivými riziky. Bezpečné jsou z hlediska lidské výživy a lidského zdraví i živočišné produkty zvířat krmených krmivy z GMO. V současnosti nelze prokázat jakýkoliv rozdíl v živočišných produktech zvířat krmených GMO a produkty získanými od zví
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce I, Zdraví a kvalita produkce zvířat - základ konkurenceschopnosti, Č.Budějovice
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
181-184
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—