Biologically active polyamines in pig kidneys and spleen: Content after slaughter and changes during cold storage and cooking
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009539" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009539 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Biologically active polyamines in pig kidneys and spleen: Content after slaughter and changes during cold storage and cooking
Original language description
Dietary polyamines putrescine, spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in numerous human physiological processes, including tumour growth. Polyamines were determined as dansyl derivatives using an HPLC method. Significance level P<0.05 was used for all statistical tests. Distribution of SPD and SPM in geminate kidneys was found to be homogenous. The initial mean SPD and SPM contents in kidneys of 40 pigs 24 h after slaughter were 9.39 ? 3.35 and 53.1 ? 14.0 and median values were 7.97 and 47.9 mg kg-1, respectively. No significant differences were found between barrows and gilts. The putrescine content was below detection limit of 1.2 mg kg-1. In six experiments, kidneys were stored aerobically and vacuum-packaged at 2-3 oC for 7 and 21 days, respectively. The decrease of SPD and SPM was significant under both the storage variants. Under stewing in five experiments, the relative decrease of both the polyamines was more extensive in kidneys processed on day-1 after slaughter tha
Czech name
Biologicky účinné polyaminy ve vepřových ledvinách a slezině: obsah po porážce a změny během chladírenského skladování a tepelných úprav
Czech description
Potravní polyaminy putrescin, spermidin (SPD) a spermin (SPM) se podílejí na četných fyziologických pochodech včetně růstu nádorů. Polyaminy byly stanoveny jako dansylderiváty metodou HPLC. Zjistilo se, že obsahy polyaminů v párových ledvinách jsou vyrovnané. V ledvinách 40 prasat 24 h po porážce byly průměrné obsahy SPD a SPM 9,39 ? 3,35 a 53,1 ? 14,0 mg.kg-1, hodnoty mediánu 7,97 a 47,9 mg.kg-1. Mezi obsahy v ledvinách vepříků a prasniček nebyly statisticky významné rozdíly. Obsah putrescinu byl pod mezí detekce 1,2 mg kg-1. V šesti pokusech byl ověřován vliv balení ledvin za přístupu vzduchu (po dobu 7 dnů) a ve vakuu (až 21 dnů) na změny obsahu polyaminů během skladování při 2-3 oC. Pokles obsahu obou polyaminů byl statisticky významný. Úbytky oboupolyaminů byly vyšší v ledvinách dušených 24 hodin po porážce než v ledvinách dušených po týdenním skladování při 2-3 oC. Průměrné obsahy SPD a SPM v 10 slezinách 24 h po porážce byly 36,7 ? 5,70 a 34,0 ? 7,64 mg.kg-1. Ze zjištěných údaj
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Meat Science
ISSN
0309-1740
e-ISSN
—
Volume of the periodical
79
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000255299300015
EID of the result in the Scopus database
—