All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biologically active polyamines in pig kidneys and spleen: Content after slaughter and changes during cold storage and cooking

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009539" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009539 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Biologically active polyamines in pig kidneys and spleen: Content after slaughter and changes during cold storage and cooking

  • Original language description

    Dietary polyamines putrescine, spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in numerous human physiological processes, including tumour growth. Polyamines were determined as dansyl derivatives using an HPLC method. Significance level P<0.05 was used for all statistical tests. Distribution of SPD and SPM in geminate kidneys was found to be homogenous. The initial mean SPD and SPM contents in kidneys of 40 pigs 24 h after slaughter were 9.39 ? 3.35 and 53.1 ? 14.0 and median values were 7.97 and 47.9 mg kg-1, respectively. No significant differences were found between barrows and gilts. The putrescine content was below detection limit of 1.2 mg kg-1. In six experiments, kidneys were stored aerobically and vacuum-packaged at 2-3 oC for 7 and 21 days, respectively. The decrease of SPD and SPM was significant under both the storage variants. Under stewing in five experiments, the relative decrease of both the polyamines was more extensive in kidneys processed on day-1 after slaughter tha

  • Czech name

    Biologicky účinné polyaminy ve vepřových ledvinách a slezině: obsah po porážce a změny během chladírenského skladování a tepelných úprav

  • Czech description

    Potravní polyaminy putrescin, spermidin (SPD) a spermin (SPM) se podílejí na četných fyziologických pochodech včetně růstu nádorů. Polyaminy byly stanoveny jako dansylderiváty metodou HPLC. Zjistilo se, že obsahy polyaminů v párových ledvinách jsou vyrovnané. V ledvinách 40 prasat 24 h po porážce byly průměrné obsahy SPD a SPM 9,39 ? 3,35 a 53,1 ? 14,0 mg.kg-1, hodnoty mediánu 7,97 a 47,9 mg.kg-1. Mezi obsahy v ledvinách vepříků a prasniček nebyly statisticky významné rozdíly. Obsah putrescinu byl pod mezí detekce 1,2 mg kg-1. V šesti pokusech byl ověřován vliv balení ledvin za přístupu vzduchu (po dobu 7 dnů) a ve vakuu (až 21 dnů) na změny obsahu polyaminů během skladování při 2-3 oC. Pokles obsahu obou polyaminů byl statisticky významný. Úbytky oboupolyaminů byly vyšší v ledvinách dušených 24 hodin po porážce než v ledvinách dušených po týdenním skladování při 2-3 oC. Průměrné obsahy SPD a SPM v 10 slezinách 24 h po porážce byly 36,7 ? 5,70 a 34,0 ? 7,64 mg.kg-1. Ze zjištěných údaj

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    79

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000255299300015

  • EID of the result in the Scopus database