Yield and Quality of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) in Organic Farming
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884492" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884492 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství
Original language description
Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je nejpěstovanější obilninou v ekologickém zemědělství (EZ) v ČR. Nabídka odrůd je v ČR rozsáhlá a ekologičtí zemědělci se v ní hůře orientují. Cílem příspěvku bylo vyhodnotit výnosovou úroveň a základní parametry pekařské jakosti různých odrůd ozimé pšenice pěstovaných podle zásad EZ mezi lety 2006-2011. Z výsledků je zřejmé, že pěstování pšenice seté v EZ je spojené s redukcí výnosu a technologické jakosti. Dochází ke snížení obsahu hrubého proteinu v zrnu a jeho pekařské jakosti (snížené hodnoty Zelenyho indexu). Na základě našich výsledků dosahovaly dobré výnosové úrovně a obsahu hrubého proteinu v zrnu například odrůdy Akteur, Ludwig nebo Element.
Czech name
Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství
Czech description
Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je nejpěstovanější obilninou v ekologickém zemědělství (EZ) v ČR. Nabídka odrůd je v ČR rozsáhlá a ekologičtí zemědělci se v ní hůře orientují. Cílem příspěvku bylo vyhodnotit výnosovou úroveň a základní parametry pekařské jakosti různých odrůd ozimé pšenice pěstovaných podle zásad EZ mezi lety 2006-2011. Z výsledků je zřejmé, že pěstování pšenice seté v EZ je spojené s redukcí výnosu a technologické jakosti. Dochází ke snížení obsahu hrubého proteinu v zrnu a jeho pekařské jakosti (snížené hodnoty Zelenyho indexu). Na základě našich výsledků dosahovaly dobré výnosové úrovně a obsahu hrubého proteinu v zrnu například odrůdy Akteur, Ludwig nebo Element.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Safety of cereals bioproducts in light of occurence of Alternaria and Fusarium mycotoxins.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
27-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—