Biologically-active sulfur compounds of the shiitake mushroom
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43891677" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43891677 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biologicky aktivní sirné sloučeniny houževnatce jedlého
Original language description
Byla studována cytotoxická a antioxidační aktivita lenthioninu (1,2,3,5,6-pentathiepanu), hlavního sirného sekundárního metabolitu v houbách shiitake (Lentinula edodes). Cytotoxická aktivita byla sledována pomocí 3 buněčných nádorových linií (HeLa, PaTu a HepG2) za použití MTT testu a časosběrné mikroskopie. Antioxidační vlastnosti lenthioninu byly testovány pomocí metody DPPH. Ze stanovení cytotoxicity vůči testovaným buněčným liniím vyplynulo, že lenthionin vykazuje nejvyšší aktivitu proti buňkám rakoviny děložního čípku (HeLa), pro rakovinné buňky slinivky (PaTu) vykazoval lenthionin cytotoxicitu nižší a vůči jaterním buňkám (HepG2) byl prakticky zcela neúčinný. Totéž bylo potvrzeno časosběrnou mikroskopií. Antioxidační aktivitu vykazuje lenthionin poměrně vysokou - přibližně padesátinásobně vyšší, než je např. antioxidační aktivita extraktů z cibule (Allium cepa).
Czech name
Biologicky aktivní sirné sloučeniny houževnatce jedlého
Czech description
Byla studována cytotoxická a antioxidační aktivita lenthioninu (1,2,3,5,6-pentathiepanu), hlavního sirného sekundárního metabolitu v houbách shiitake (Lentinula edodes). Cytotoxická aktivita byla sledována pomocí 3 buněčných nádorových linií (HeLa, PaTu a HepG2) za použití MTT testu a časosběrné mikroskopie. Antioxidační vlastnosti lenthioninu byly testovány pomocí metody DPPH. Ze stanovení cytotoxicity vůči testovaným buněčným liniím vyplynulo, že lenthionin vykazuje nejvyšší aktivitu proti buňkám rakoviny děložního čípku (HeLa), pro rakovinné buňky slinivky (PaTu) vykazoval lenthionin cytotoxicitu nižší a vůči jaterním buňkám (HepG2) byl prakticky zcela neúčinný. Totéž bylo potvrzeno časosběrnou mikroskopií. Antioxidační aktivitu vykazuje lenthionin poměrně vysokou - přibližně padesátinásobně vyšší, než je např. antioxidační aktivita extraktů z cibule (Allium cepa).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků "XLVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin"
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
"171?176"
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—