Characterization of beetroot (Beta vulgaris var. conditiva) flour and its antioxidant activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897620" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897620 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12410/18:43897620 RIV/60076658:12520/18:43897620 RIV/00027022:_____/18:N0000017
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita
Original language description
Salátová řepa je cenná kořenová zelenina přinášející konzumentům řadu nutričně a zdravotně cenných látek. V tomto příspěvku byla porovnávána funkční charakteristika a obsah barviv lyofilizované mouky připravené z kořenů dvou odrůd (Betina, Burpeeʼs Golden) s odlišnou barvou dužniny kořene (červenou a žlutou). Bylo zjištěno, že technologické parametry (rozpustnost, vazba vody a tuku) nevykazují mezi odrůdovými vzorky mouky průkazné rozdíly. Obsah celkových betalainů, betakyanů, betaxanthinů a celkových polyfenolů byl výrazně vyšší u mouky připravené z odrůdy Betina, která má červenou barvu dužniny kořene. V souladu s vyšším obsahem uvedených látek byla u mouky z odrůdy Betina nalezena také vyšší antioxidační aktivita.
Czech name
Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita
Czech description
Salátová řepa je cenná kořenová zelenina přinášející konzumentům řadu nutričně a zdravotně cenných látek. V tomto příspěvku byla porovnávána funkční charakteristika a obsah barviv lyofilizované mouky připravené z kořenů dvou odrůd (Betina, Burpeeʼs Golden) s odlišnou barvou dužniny kořene (červenou a žlutou). Bylo zjištěno, že technologické parametry (rozpustnost, vazba vody a tuku) nevykazují mezi odrůdovými vzorky mouky průkazné rozdíly. Obsah celkových betalainů, betakyanů, betaxanthinů a celkových polyfenolů byl výrazně vyšší u mouky připravené z odrůdy Betina, která má červenou barvu dužniny kořene. V souladu s vyšším obsahem uvedených látek byla u mouky z odrůdy Betina nalezena také vyšší antioxidační aktivita.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
LXVI
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
397-400
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—