The influence of different doses of ferment on botanical composition, biodiversity and productivity of permanent grassland
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897629" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897629 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv aplikace různých dávek digestátu na botanickou skladbu, biodiverzitu a produkční schopnost trvalého travního porostu
Original language description
V letech 2014 – 2016 byl v podhorské oblasti Šumavy (Kaplice – Chuchelec, 660 m n.m.) ověřován vliv stupňovaných dávek digestátu na botanickou skladbu, druhovou pestrost a produkci sušiny trvalého travního porostu, využívaného sečením 2x ročně. Byly ověřovány dávky digestátu 9,4 t.ha-1, 28,3 t.ha-1 a 56,6 t.ha-1, respektive 50 kg N.ha-1, 150 kg N.ha-1 a 300 kg N.ha-1 při uvažovaném obsahu N v digestátu v rozmezí 0,4 – 0,5 % v sušině. V agrobotanické skupině trav dominovaly v nehnojené variantě a ve variantách do 50 kg N.ha-1 druhy Agrostis capillaris a Festuca rubra, při hnojení 150 a 300 kg N.ha-1 širokolisté kostřavy (F. pratensis a F. arundinacea). Statisticky významné rozdíly v produkci sušiny se projevily až po dvou letech aplikace digestátu (p 0,01) s rozpětím 6,42 t.ha-1 sušiny až 11,22 t.ha-1 sušiny (300 kg N.ha-1).
Czech name
Vliv aplikace různých dávek digestátu na botanickou skladbu, biodiverzitu a produkční schopnost trvalého travního porostu
Czech description
V letech 2014 – 2016 byl v podhorské oblasti Šumavy (Kaplice – Chuchelec, 660 m n.m.) ověřován vliv stupňovaných dávek digestátu na botanickou skladbu, druhovou pestrost a produkci sušiny trvalého travního porostu, využívaného sečením 2x ročně. Byly ověřovány dávky digestátu 9,4 t.ha-1, 28,3 t.ha-1 a 56,6 t.ha-1, respektive 50 kg N.ha-1, 150 kg N.ha-1 a 300 kg N.ha-1 při uvažovaném obsahu N v digestátu v rozmezí 0,4 – 0,5 % v sušině. V agrobotanické skupině trav dominovaly v nehnojené variantě a ve variantách do 50 kg N.ha-1 druhy Agrostis capillaris a Festuca rubra, při hnojení 150 a 300 kg N.ha-1 širokolisté kostřavy (F. pratensis a F. arundinacea). Statisticky významné rozdíly v produkci sušiny se projevily až po dvou letech aplikace digestátu (p 0,01) s rozpětím 6,42 t.ha-1 sušiny až 11,22 t.ha-1 sušiny (300 kg N.ha-1).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální témata v pícninářství a trávníkářství 2018
ISBN
978-80-213-2914-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
17-22
Publisher name
Praha ČZU FAPPZ
Place of publication
Praha ČZU FAPPZ
Event location
Praha ČZU FAPPZ
Event date
Dec 6, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—