The influence of goat farming technology on goat milk quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900030" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900030 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv technologie chovu koz na kvalitu kozího mléka
Original language description
Cílem práce bylo posoudit rozdíl v mléčné užitkovosti koz v rámci technologií konvenčního a bio chovu. Bylo sledováno 152 ks a 43 ks koz v obou skupinách z hlediska produkce mléka, tuku, bílkovin a laktózy. Rozdíly v procentu produkce tuku a bílkovin mezi skupinami byly ověřeny M-W testem jako statisticky vysoce průkazné. V konvenčních chovech bylo dosaženo průměrné užitkovosti 967,3 kg mléka za normovanou laktaci a v bio chovech 447,3 kg mléka za normovanou laktaci. Zřetelně vyšší byla tučnost mléka v konvenčních chovech, která dosáhla až 6,14 %. Rozdíly v obsahu bílkovin a laktózy mezi oběma skupinami chovu nebyly výrazné. Z hlediska ekonomiky chovu je nutné nižší produkci mléka v bio chovech kompenzovat vyšší cenou vyráběných produktů.
Czech name
Vliv technologie chovu koz na kvalitu kozího mléka
Czech description
Cílem práce bylo posoudit rozdíl v mléčné užitkovosti koz v rámci technologií konvenčního a bio chovu. Bylo sledováno 152 ks a 43 ks koz v obou skupinách z hlediska produkce mléka, tuku, bílkovin a laktózy. Rozdíly v procentu produkce tuku a bílkovin mezi skupinami byly ověřeny M-W testem jako statisticky vysoce průkazné. V konvenčních chovech bylo dosaženo průměrné užitkovosti 967,3 kg mléka za normovanou laktaci a v bio chovech 447,3 kg mléka za normovanou laktaci. Zřetelně vyšší byla tučnost mléka v konvenčních chovech, která dosáhla až 6,14 %. Rozdíly v obsahu bílkovin a laktózy mezi oběma skupinami chovu nebyly výrazné. Z hlediska ekonomiky chovu je nutné nižší produkci mléka v bio chovech kompenzovat vyšší cenou vyráběných produktů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
ZOOTECHNIKA 2019 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-745-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
20-25
Publisher name
Repro Co. v.o.s. České Budějovice
Place of publication
České Budějovice
Event location
Zemědělská fakulta České Budějovice
Event date
Jun 14, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—