Evaluation of genetic diversity of mustard gene resources using microsatellite markers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901202" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901202 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení genetické diverzity genetických zdrojů hořčice pomocí mikrosatelitových markerů
Original language description
Hořčice patří mezi významné olejniny pěstované v České republice. Vyhledávaná je nejen kvůli pěstování pro potravinářské využití, ale také jako důležitá meziplodina pro zelené hnojení. Velkým problémem intenzivního šlechtění je u všech šlechtěných plodin snižování genetické diverzity. Nové odrůdy jsou šlechtěny pouze na konkrétní vlastnosti, dochází k zužování genetické diverzity, problematickému odlišování genotypů pouze na základě morfologických dat a i ke ztrátě mnohých cenných genotypů. Molekulární markery mohou pomoci odlišit i fenotypově podobné odrůdy a vybrat tak vhodné rodiče ke křížení či velmi odlišné odrůdy se zajímavými znaky. Jedním z velmi často používaných markerů pro účely hodnocení genetické diverzity u rostliny jsou mikrosateliy. Tato metoda má rozlišovací schopnost nejen na úrovni druhů, ale také na úrovni jednotlivých odrůd. Cílem této studie bylo zhodnotit míru genetické diverzity u 90 vybraných odrůd druhů Sinapis alba, Brassica nigra a Brassica juncea pomocí 12 mikrosatelitových markerů a rozlišit nejen jednotlivé druhy, ale zejména šlechtitelský materiál a odrůdy hořčic dostupné pro pěstování v České republice.
Czech name
Hodnocení genetické diverzity genetických zdrojů hořčice pomocí mikrosatelitových markerů
Czech description
Hořčice patří mezi významné olejniny pěstované v České republice. Vyhledávaná je nejen kvůli pěstování pro potravinářské využití, ale také jako důležitá meziplodina pro zelené hnojení. Velkým problémem intenzivního šlechtění je u všech šlechtěných plodin snižování genetické diverzity. Nové odrůdy jsou šlechtěny pouze na konkrétní vlastnosti, dochází k zužování genetické diverzity, problematickému odlišování genotypů pouze na základě morfologických dat a i ke ztrátě mnohých cenných genotypů. Molekulární markery mohou pomoci odlišit i fenotypově podobné odrůdy a vybrat tak vhodné rodiče ke křížení či velmi odlišné odrůdy se zajímavými znaky. Jedním z velmi často používaných markerů pro účely hodnocení genetické diverzity u rostliny jsou mikrosateliy. Tato metoda má rozlišovací schopnost nejen na úrovni druhů, ale také na úrovni jednotlivých odrůd. Cílem této studie bylo zhodnotit míru genetické diverzity u 90 vybraných odrůd druhů Sinapis alba, Brassica nigra a Brassica juncea pomocí 12 mikrosatelitových markerů a rozlišit nejen jednotlivé druhy, ale zejména šlechtitelský materiál a odrůdy hořčic dostupné pro pěstování v České republice.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910225" target="_blank" >QK1910225: Implementation and use of complex biotechnological methods to characterize and create genetic resources and other materials for mustard food</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
55-61
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—