All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Black garlic with antioxidant activity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901662" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901662 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Černý česnek s antioxidační aktivitou

  • Original language description

    Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) je jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Je používán nejen jako koření, ale i jako prostředek tradiční medicíny proti různým chorobám po celá staletí. Jednou z možností, jak zpracovávat syrový česnek, je tzv. proces staření, často nesprávně označován jako fermentace. Jedná se o proces, při kterém je hlavička česneku vystavena teplotám mezi 70 až 90 °C po dobu 12 až 90 dnů při vysoké relativní vzdušné vlhkosti (až 95 %) bez jakéhokoliv přidání aditivních nebo jiných látek. Přesná kombinace těchto tří faktorů však rozhoduje o finální kvalitě výrobku a vyžaduje odborné zkušenosti. Po této době stroužky česneku zčernají, respektive dochází k tvorbě černých pigmentů (melanoidinů), změní se konzistence až na mazlavou a jejich chuť se přemění z typicky česnekové na sladko-kyselou, avšak velmi specifickou. Během výroby tedy dochází ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek sirných sloučenin a fenolických antioxidantů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Ve vědecké literatuře se hovoří o protirakovinném, antimikrobiálním, antioxidačním, antiatherogenním, antialergickém, hypolipidemickém a hypoglykemickém působení černého česneku na živý organismus. Některé zdroje uvádějí i pozitivní účinky na imunitu. Tento užitný vzor popisuje způsob výroby a některé kvalitativní parametry černého česneku vyrobeného z českých odrůd česneku

  • Czech name

    Černý česnek s antioxidační aktivitou

  • Czech description

    Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) je jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Je používán nejen jako koření, ale i jako prostředek tradiční medicíny proti různým chorobám po celá staletí. Jednou z možností, jak zpracovávat syrový česnek, je tzv. proces staření, často nesprávně označován jako fermentace. Jedná se o proces, při kterém je hlavička česneku vystavena teplotám mezi 70 až 90 °C po dobu 12 až 90 dnů při vysoké relativní vzdušné vlhkosti (až 95 %) bez jakéhokoliv přidání aditivních nebo jiných látek. Přesná kombinace těchto tří faktorů však rozhoduje o finální kvalitě výrobku a vyžaduje odborné zkušenosti. Po této době stroužky česneku zčernají, respektive dochází k tvorbě černých pigmentů (melanoidinů), změní se konzistence až na mazlavou a jejich chuť se přemění z typicky česnekové na sladko-kyselou, avšak velmi specifickou. Během výroby tedy dochází ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek sirných sloučenin a fenolických antioxidantů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Ve vědecké literatuře se hovoří o protirakovinném, antimikrobiálním, antioxidačním, antiatherogenním, antialergickém, hypolipidemickém a hypoglykemickém působení černého česneku na živý organismus. Některé zdroje uvádějí i pozitivní účinky na imunitu. Tento užitný vzor popisuje způsob výroby a některé kvalitativní parametry černého česneku vyrobeného z českých odrůd česneku

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    34375

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Method of use

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence