Black garlic with antioxidant activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901662" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901662 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Černý česnek s antioxidační aktivitou
Original language description
Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) je jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Je používán nejen jako koření, ale i jako prostředek tradiční medicíny proti různým chorobám po celá staletí. Jednou z možností, jak zpracovávat syrový česnek, je tzv. proces staření, často nesprávně označován jako fermentace. Jedná se o proces, při kterém je hlavička česneku vystavena teplotám mezi 70 až 90 °C po dobu 12 až 90 dnů při vysoké relativní vzdušné vlhkosti (až 95 %) bez jakéhokoliv přidání aditivních nebo jiných látek. Přesná kombinace těchto tří faktorů však rozhoduje o finální kvalitě výrobku a vyžaduje odborné zkušenosti. Po této době stroužky česneku zčernají, respektive dochází k tvorbě černých pigmentů (melanoidinů), změní se konzistence až na mazlavou a jejich chuť se přemění z typicky česnekové na sladko-kyselou, avšak velmi specifickou. Během výroby tedy dochází ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek sirných sloučenin a fenolických antioxidantů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Ve vědecké literatuře se hovoří o protirakovinném, antimikrobiálním, antioxidačním, antiatherogenním, antialergickém, hypolipidemickém a hypoglykemickém působení černého česneku na živý organismus. Některé zdroje uvádějí i pozitivní účinky na imunitu. Tento užitný vzor popisuje způsob výroby a některé kvalitativní parametry černého česneku vyrobeného z českých odrůd česneku
Czech name
Černý česnek s antioxidační aktivitou
Czech description
Česnek kuchyňský (Allium sativum L.) je jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Je používán nejen jako koření, ale i jako prostředek tradiční medicíny proti různým chorobám po celá staletí. Jednou z možností, jak zpracovávat syrový česnek, je tzv. proces staření, často nesprávně označován jako fermentace. Jedná se o proces, při kterém je hlavička česneku vystavena teplotám mezi 70 až 90 °C po dobu 12 až 90 dnů při vysoké relativní vzdušné vlhkosti (až 95 %) bez jakéhokoliv přidání aditivních nebo jiných látek. Přesná kombinace těchto tří faktorů však rozhoduje o finální kvalitě výrobku a vyžaduje odborné zkušenosti. Po této době stroužky česneku zčernají, respektive dochází k tvorbě černých pigmentů (melanoidinů), změní se konzistence až na mazlavou a jejich chuť se přemění z typicky česnekové na sladko-kyselou, avšak velmi specifickou. Během výroby tedy dochází ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek sirných sloučenin a fenolických antioxidantů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Ve vědecké literatuře se hovoří o protirakovinném, antimikrobiálním, antioxidačním, antiatherogenním, antialergickém, hypolipidemickém a hypoglykemickém působení černého česneku na živý organismus. Některé zdroje uvádějí i pozitivní účinky na imunitu. Tento užitný vzor popisuje způsob výroby a některé kvalitativní parametry černého česneku vyrobeného z českých odrůd česneku
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
34375
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence