Optimized procedures for DNA extraction from poppy and poppy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43905759" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43905759 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://biocentrum.zf.jcu.cz/docs/lab/Metodiky-metodika-m-fdcf5c9ba9.pdf" target="_blank" >http://biocentrum.zf.jcu.cz/docs/lab/Metodiky-metodika-m-fdcf5c9ba9.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizované postupy pro izolaci DNA z máku setého a makovým produktů
Original language description
Cílem této metodiky je ověřit vhodnost různých izolačních postupů na několika různých vzorcích máku setého a makových produktech, za účelem zhodnocení kvality a kvantity vyizolované DNA. Záměrem bude vybrat takové metody, které nejvíce vyhovují testovaným typům vzorků. Díky tomu bude možné získat čistou a kvalitní DNA z jakéhokoliv materiálu, ať se jedná o čistě rostlinný materiál a nebo hotový pekařský, či cukrářský výrobek. V kombinaci s molekulárními analýzami bude možné identifikovat ty odrůdy máku s vysokým obsahem alkaloidů, které nenesou označení český modrý mák a jsou do produktů přidávány pouze pro svoji nízkou cenu, nikoliv pro svou kvalitu semene.
Czech name
Optimalizované postupy pro izolaci DNA z máku setého a makovým produktů
Czech description
Cílem této metodiky je ověřit vhodnost různých izolačních postupů na několika různých vzorcích máku setého a makových produktech, za účelem zhodnocení kvality a kvantity vyizolované DNA. Záměrem bude vybrat takové metody, které nejvíce vyhovují testovaným typům vzorků. Díky tomu bude možné získat čistou a kvalitní DNA z jakéhokoliv materiálu, ať se jedná o čistě rostlinný materiál a nebo hotový pekařský, či cukrářský výrobek. V kombinaci s molekulárními analýzami bude možné identifikovat ty odrůdy máku s vysokým obsahem alkaloidů, které nenesou označení český modrý mák a jsou do produktů přidávány pouze pro svoji nízkou cenu, nikoliv pro svou kvalitu semene.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810391" target="_blank" >QK1810391: Utilization of genomic and transcriptomic approaches to create genetic resources and breeding materials of poppy with specific traits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ZFJU-KGZB/22/2
Regulation ID
ISO 9001
Technical parameters
UKZUZ 006952/2023
Economical parameters
Ceny izolací u jednoho vzorku se pohybují v částkách od 35 Kč (pro metodu CTAB-PVP) do 185 Kč (pro metodu izolace pomocí magnetických kuliček). U metody CTAB-PVP je pro práci nutná z nákladnějšího vybavení digestoř a centrifuga. Pro metodu s využitím magnetických kuliček je nutný izolační robot, jehož cena se pohybuje v řádech statisíců korun, což je sice poměrně vysoká pořizovací cena, ale na druhou stranu se jedná o univerzálního izolačního robota, díky němuž je možné extrahovat velké spektrum DNA z různých typů a druhů materiálů za velmi krátkou dobu. Na laboratorní vybavení je nejméně náročná metoda založená na principu filtračních kolonek, pro kterou je nutná laboratorní centrifuga. Nevýhodou kitů může být omezený počet vzorků a s tím spojená preciznost při samotné práci. Tento problém odpadá u izolace DNA pomocí metody CTAB-PVP, kde může být namíchán roztok nový, jehož hodnota je v řádech desetikorun.
Certification body designation
Ministersto zemědělství - MZe
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů