Experimental comparison of indirect methods for determination of selected qualitative milk parameters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43906856" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43906856 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/artkey/doi-990003-2200.php" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/artkey/doi-990003-2200.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Experimentální porovnání nepřímých metod pro stanovení vybraných kvalitativních ukazatelů mléka
Original language description
Cílem práce bylo porovnat vybrané nepřímé metody pro stanovení hlavních složek mléka dojnic (obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny (TPS), sušiny) a bodu mrznutí mléka a porovnat vybrané nepřímé metody pro stanovení počtu somatických buněk (PSB). Individuální vzorky mléka byly odebrány od dojnic převážně českého strakatého skotu v září (n=30) a říjnu 2022 (n=30). Pro posouzení složení mléka byly použity analyzátory CombiFoss™ 7, MilkoScan™ Mars a NIRMasterTM 3000, pro stanovení PSB přístroje CombiFoss™ 7, Ekomilk Horizon ESSENTIAL a DeLaval Cell Counter DCC. Ve složení mléka se nejvíce shodovaly průměrné hodnoty sušiny (13,31; 13,30; 13,42 %; p ˃0,05). Průměrné hodnoty PSB se sice lišily (po logaritmické transformaci 2,128; 2,471; 1,996), korelační analýza však prokázala poměrně těsné závislosti (0,9759; 0,9181; 0,8969). Pro lepší shodu průměrů a větší těsnost korelačních koeficientů by bylo vhodné korigovat kalibraci použitých přístrojů.
Czech name
Experimentální porovnání nepřímých metod pro stanovení vybraných kvalitativních ukazatelů mléka
Czech description
Cílem práce bylo porovnat vybrané nepřímé metody pro stanovení hlavních složek mléka dojnic (obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny (TPS), sušiny) a bodu mrznutí mléka a porovnat vybrané nepřímé metody pro stanovení počtu somatických buněk (PSB). Individuální vzorky mléka byly odebrány od dojnic převážně českého strakatého skotu v září (n=30) a říjnu 2022 (n=30). Pro posouzení složení mléka byly použity analyzátory CombiFoss™ 7, MilkoScan™ Mars a NIRMasterTM 3000, pro stanovení PSB přístroje CombiFoss™ 7, Ekomilk Horizon ESSENTIAL a DeLaval Cell Counter DCC. Ve složení mléka se nejvíce shodovaly průměrné hodnoty sušiny (13,31; 13,30; 13,42 %; p ˃0,05). Průměrné hodnoty PSB se sice lišily (po logaritmické transformaci 2,128; 2,471; 1,996), korelační analýza však prokázala poměrně těsné závislosti (0,9759; 0,9181; 0,8969). Pro lepší shodu průměrů a větší těsnost korelačních koeficientů by bylo vhodné korigovat kalibraci použitých přístrojů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910174" target="_blank" >QK1910174: Improving the quality of milk and its economic indicators by using an automatic monitoring system for selected parameters in real time.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
13
Pages from-to
236-248
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendelova univerzita Brno
Event date
Feb 28, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—