Labour productivity as a factor of growth competitiveness in the food industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F13%3A43886238" target="_blank" >RIV/60076658:12510/13:43886238 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produktivita práce jako jeden z faktorů růstu konkurenceschopnosti v potravinářském průmyslu
Original language description
Hlavním cílem toho článku je posoudit, zda produktivita práce ovlivňuje konkurenceschopnost potravinářských podniků. Základním zdrojem dat byly informace z Eurostatu (Národní účetnictví) za období 1995 - 2011 (17 let). Dalším zdrojem informací byla databáze 652 podniků. Bylo zjištěno, že potravinářský průmysl je základním kamenem zpracovatelského průmyslu, ale jeho význam se v rámci zpracovatelského sektoru dlouhodobě snižuje. Hospodářský cyklus má na potravinářský průmysl jen malý vliv ve srovnání s ostatními sektory zpracovatelského průmyslu. Podniková analýza byla zaměřena na souvislost produktivity práce s velikostí podniku. Největší produktivita práce byla zjištěna u velkých podniků a naopak nejnižší u mikropodniků. Analýzou dat se nepodařila prokázat lineární korelovatelnost mezi ukazateli produktivity práce na jedné straně a ukazateli rentability (rentabilita aktiv, rentabilita vlastního kapitálu) na druhé straně. Z uvedených výsledků lze vyvodit, že produktivita práce v potravi
Czech name
Produktivita práce jako jeden z faktorů růstu konkurenceschopnosti v potravinářském průmyslu
Czech description
Hlavním cílem toho článku je posoudit, zda produktivita práce ovlivňuje konkurenceschopnost potravinářských podniků. Základním zdrojem dat byly informace z Eurostatu (Národní účetnictví) za období 1995 - 2011 (17 let). Dalším zdrojem informací byla databáze 652 podniků. Bylo zjištěno, že potravinářský průmysl je základním kamenem zpracovatelského průmyslu, ale jeho význam se v rámci zpracovatelského sektoru dlouhodobě snižuje. Hospodářský cyklus má na potravinářský průmysl jen malý vliv ve srovnání s ostatními sektory zpracovatelského průmyslu. Podniková analýza byla zaměřena na souvislost produktivity práce s velikostí podniku. Největší produktivita práce byla zjištěna u velkých podniků a naopak nejnižší u mikropodniků. Analýzou dat se nepodařila prokázat lineární korelovatelnost mezi ukazateli produktivity práce na jedné straně a ukazateli rentability (rentabilita aktiv, rentabilita vlastního kapitálu) na druhé straně. Z uvedených výsledků lze vyvodit, že produktivita práce v potravi
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AE - Management, administration and clerical work
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Trendy v podnikání 2013
ISBN
978-80-261-0321-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
1-8
Publisher name
Ekonomická fakulta, Západočeská univerzita v Plzni
Place of publication
Plzeň
Event location
Plzeň
Event date
Nov 14, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—