Technology of mass induction of triploidy in tench (Tinca tinca) under operational conditions of fish hatcheries
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F10%3A00011457" target="_blank" >RIV/60076658:12520/10:00011457 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie hromadné indukce triploidie u lína obecného (Tinca tinca) v provozních podmínkách rybích líhní
Original language description
Technologie umožnila po umělém výtěru mlíčáků a jikernaček oplození a aktivaci gamet vodou v čase 0 min a odlepkování jiker v čase +2 až +4 min od oplození hromadně indukovat triploidii chladovým šokem u dávek až do 500 g jiker najednou bez přímého kontaktu oplozených jiker s ledem. Chladový šok byl proveden převedením oplozených jiker v čase +5 min od oplození do nádoby s vodou vychlazenou na 0 až +2°C, ponořenou do ledové lázně. Základní parametry chladového šoku byly: teplota inkubační vody 20°C, odlepkovacího roztoku alkalázy 20°C a promývací vody do začátku šoku 20°C, vychlazené vody v ledové lázni 0 až +2°C, začátek šoku +5 min po oplození a aktivaci jiker, expoziční doba v ledové lázni 35 min. Následoval proplach vodou o teplotě 20°C a nasazeníjiker na inkubační aparáty. Výsledná oplozenost ošetřených jiker byla vyšší než 80% hodnoty u neošetřených jiker. Po vykulení plůdku analýza relativního obsahu DNA v embryonálních tkáních plůdku prokázala zisk 100 % triploidního vykulenéh
Czech name
Technologie hromadné indukce triploidie u lína obecného (Tinca tinca) v provozních podmínkách rybích líhní
Czech description
Technologie umožnila po umělém výtěru mlíčáků a jikernaček oplození a aktivaci gamet vodou v čase 0 min a odlepkování jiker v čase +2 až +4 min od oplození hromadně indukovat triploidii chladovým šokem u dávek až do 500 g jiker najednou bez přímého kontaktu oplozených jiker s ledem. Chladový šok byl proveden převedením oplozených jiker v čase +5 min od oplození do nádoby s vodou vychlazenou na 0 až +2°C, ponořenou do ledové lázně. Základní parametry chladového šoku byly: teplota inkubační vody 20°C, odlepkovacího roztoku alkalázy 20°C a promývací vody do začátku šoku 20°C, vychlazené vody v ledové lázni 0 až +2°C, začátek šoku +5 min po oplození a aktivaci jiker, expoziční doba v ledové lázni 35 min. Následoval proplach vodou o teplotě 20°C a nasazeníjiker na inkubační aparáty. Výsledná oplozenost ošetřených jiker byla vyšší než 80% hodnoty u neošetřených jiker. Po vykulení plůdku analýza relativního obsahu DNA v embryonálních tkáních plůdku prokázala zisk 100 % triploidního vykulenéh
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ED2.1.00%2F01.0024" target="_blank" >ED2.1.00/01.0024: South Bohemian Research Center of Aquaculture and Biodiversity of Hydrocenoses</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
106/FROV
Numerical identification
—
Technical parameters
Rybářství Hluboká cz. s.r.o. Tyršova 681, 373 41 Hluboká nad Vltavou, okres České Budějovice IČ: 28087992, datum uzavření smlouvy: 17.12.2010
Economical parameters
Při odchovu s diploidy do vyšší tržní hmotnosti dosahuje sterilní triploidní lín hmotnosti o 25- 206% vyšší. Při velkoobchodní ceně tržního lína 86,50 Kč.kg-1 může nárůst představovat zvýšení tržeb o 21,62-91,69 Kč na 1 kg tržní hmotnosti.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—