Possibilities of production of freshwater fish with high content of omega-3 fatty acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43881788" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43881788 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
Original language description
Konzumace ryb je v ČR ve srovnání s průměrem EU na velmi nízké úrovni. Zároveň patříme k zemím s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Jako významný preventivní i léčebný prostředek byl potvrzen dostatečný příjem omega 3 polynenasycených mastných kyselin (omega 3 PUFA). Hlavním zdrojem těchto látek v lidské výživě jsou ryby. Existuje několik faktorů, které kompozici a množství těchto kyselin v tuku ovlivňují, a z nich vycházejí metody, kterými lze obsah omega 3 PUFA účinně zvýšit. Cílem tétometodiky je poskytnout chovatelům ucelený přehled, jak lze docílit vysokého obsahu omega 3 PUFA v mase ryb a dále podat informace týkající se správného zpracování a kuchyňské úpravy ryb, která zabezpečí zachování a plné využití omega 3 PUFA ve výživě člověka. Metodika je určena především pro malo i velkochovatele ryb a dále pro podniky zabývající se výrobou polotovarů a hotových výrobků z rybího masa.
Czech name
Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
Czech description
Konzumace ryb je v ČR ve srovnání s průměrem EU na velmi nízké úrovni. Zároveň patříme k zemím s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Jako významný preventivní i léčebný prostředek byl potvrzen dostatečný příjem omega 3 polynenasycených mastných kyselin (omega 3 PUFA). Hlavním zdrojem těchto látek v lidské výživě jsou ryby. Existuje několik faktorů, které kompozici a množství těchto kyselin v tuku ovlivňují, a z nich vycházejí metody, kterými lze obsah omega 3 PUFA účinně zvýšit. Cílem tétometodiky je poskytnout chovatelům ucelený přehled, jak lze docílit vysokého obsahu omega 3 PUFA v mase ryb a dále podat informace týkající se správného zpracování a kuchyňské úpravy ryb, která zabezpečí zachování a plné využití omega 3 PUFA ve výživě člověka. Metodika je určena především pro malo i velkochovatele ryb a dále pro podniky zabývající se výrobou polotovarů a hotových výrobků z rybího masa.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
112
Regulation ID
112/204534/2011-16230/Nmet
Technical parameters
112/204534/2011-16230/Nmet
Economical parameters
V intenz. chovech bude cena rybího oleje do budoucna výrazně stoupat. Při aplikaci metody chovu ?finishing feeding? dosažení úspor cca 1 Kč na každý kg krmné směsi. Vzhledem k omezenému množství a stále se zvyšující poptávce po rybím oleji předpokládámev příštích letech úsporu až 5 Kč na každý kg krmné směsi v případě, že rybí olej bude ve směsi nahrazen olejem rostlin. nebo jejich směsí. V rybničním chovu úspora fin. prostř. důsledným využíváním přirozené potravy, jež by se měla podílet na přírůstku ryb minimálně z 50 %. Vrácení investice v následné nižší spotřebě krmiva pro přikrmování. Doporučuje se sezónní využívání krmiv bohatých na prekurzory (řepkové výlisky, len). Při aplikaci krmné směsi bohaté na prekurzory HUFA se sice zvyšuje cena ryby řádově o 15-20 % (10 Kč) vlivem vyšších nákladů na krmení, ale podle dosavadních zkušeností je spotřebitel ochoten tento rozdíl připlatit, a pokud je mu deklarována vyšší kvalita masa těchto ryb, lze v současnosti prodávat kilogram živé hmotnosti kapra za 85-90 Kč.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, Úsek lesního hospodářství, Sekce lesního hospodářství, Odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů