Culture and reprodcution of common burbel (Barbus barbus) for production of stocking fish
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F21%3A43904027" target="_blank" >RIV/60076658:12520/21:43904027 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/21:43904027
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chov a reprodukce parmy obecné (Barbus barbus) pro produkci násadových ryb
Original language description
Cílem této ověřené technologie je popsat a v poloprovozu ověřit technologické postupy a metody chovu larev, juvenilních, remontních a generačních ryb parmy obecné. Dalším cílem této publikace je poukázat na metody úspěšného umělého výtěru získaných nových generačních ryb tohoto druhu. Tato publikace by měla sloužit jako přehledný manuál pro produkční a sportovní rybáře, kteří se chtějí věnovat úspěšnému a rentabilnímu chovu a reprodukci uměle odchovaných generačních ryb a produkci násadového materiálu parmy obecné se snahou posilovat její populace ve volných vodách a rybářských revírech v ČR. Technologické postupy a chovatelské metody, které jsou popisované v této publikaci, byly v letech 2018–2021 postupně poloprovozně ověřeny akademickými a vědeckými pracovníky Fakulty rybářství a ochrany vod (FROV JU) a Zemědělské fakulty (ZF JU), Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s chovateli ryb ze společností BioFish, s.r.o. (Horní Paseka), a Tilapia, s.r.o. (Tábor). Ověřování zmíněných technologických postupů chovu a reprodukce parmy obecné na FROV JU ve spolupráci se jmenovanými produkčními podniky začalo na konci května roku 2018. Další technologické ověřování odchovu larev, juve¬nilních a generačních ryb včetně jejich reprodukce v poloprovozech postupně probíhalo v letech 2019–2021. Celý tento postup sloužil k několikaletému ově¬ření uceleného technologického postupu chovu a reprodukce parmy obecné v poloprovozních podmínkách ČR s cílem produkovat kvalitní násadový mate¬riál v podobě juvenilních parem o celkové délce (TL) = 80–120 mm. Jednotlivé výsledky v této publikaci jsou prezentované jako průměrné hodnoty ± směro¬datná odchylka, a to buď jen z jednoho roku nebo i z více let, jestliže se daná činnost realizovala v několika letech.
Czech name
Chov a reprodukce parmy obecné (Barbus barbus) pro produkci násadových ryb
Czech description
Cílem této ověřené technologie je popsat a v poloprovozu ověřit technologické postupy a metody chovu larev, juvenilních, remontních a generačních ryb parmy obecné. Dalším cílem této publikace je poukázat na metody úspěšného umělého výtěru získaných nových generačních ryb tohoto druhu. Tato publikace by měla sloužit jako přehledný manuál pro produkční a sportovní rybáře, kteří se chtějí věnovat úspěšnému a rentabilnímu chovu a reprodukci uměle odchovaných generačních ryb a produkci násadového materiálu parmy obecné se snahou posilovat její populace ve volných vodách a rybářských revírech v ČR. Technologické postupy a chovatelské metody, které jsou popisované v této publikaci, byly v letech 2018–2021 postupně poloprovozně ověřeny akademickými a vědeckými pracovníky Fakulty rybářství a ochrany vod (FROV JU) a Zemědělské fakulty (ZF JU), Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s chovateli ryb ze společností BioFish, s.r.o. (Horní Paseka), a Tilapia, s.r.o. (Tábor). Ověřování zmíněných technologických postupů chovu a reprodukce parmy obecné na FROV JU ve spolupráci se jmenovanými produkčními podniky začalo na konci května roku 2018. Další technologické ověřování odchovu larev, juve¬nilních a generačních ryb včetně jejich reprodukce v poloprovozech postupně probíhalo v letech 2019–2021. Celý tento postup sloužil k několikaletému ově¬ření uceleného technologického postupu chovu a reprodukce parmy obecné v poloprovozních podmínkách ČR s cílem produkovat kvalitní násadový mate¬riál v podobě juvenilních parem o celkové délce (TL) = 80–120 mm. Jednotlivé výsledky v této publikaci jsou prezentované jako průměrné hodnoty ± směro¬datná odchylka, a to buď jen z jednoho roku nebo i z více let, jestliže se daná činnost realizovala v několika letech.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920326" target="_blank" >QK1920326: Aquaculture of rheophilous fish</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
technologie 193
Numerical identification
0121000603
Technical parameters
Tato ověřená technologie najde praktické uplatnění u produkčních rybářských podniků či sportovních rybářských svazů, které se zabývají reprodukcí a chovem larev, juvenilních či starších kategorií ryb parmy obecné. Autoři této publikace doufají, že ověřené a popisované technologické postupy a chovatelské metody pomohou lépe zvládnout reprodukci a chov parmy obecné v ČR. Výsledky z této publikace budou především uplatněny v rybářské praxi podniku BioFish, s.r.o., s cílem více diverzifikovat jeho současnou produkci ryb. S tímto podnikem proto byla uzavřena smlouva o uplatnění výsledků v praxi. BioFish, s.r.o.; IČO 6090527; 22.11.2021
Economical parameters
Tato ověřená technologie umožní rybářské praxi efektivně získávat generační ryby z RAS či rybníků a následně je v těchto podmínkách i rozmnožovat. Díky efektivnímu odchovu larev a juvenilních ryb parmy obecné do velikosti TL = 80–120 mm může dojít k zvýšení každoroční produkce takovýchto juvenilních ryb řádově o statisíce jedinců. Díky takovéto zvýšené produkci parmy obecné může v ČR dojít ke zvýšeným tržbám při prodeji juvenilních ryb tohoto druhu řádově na úrovni několika miliónů korun. Tímto způsobem může být výrazně zvýšena konkurenceschopnost a rentabilita rybářských podniků v ČR, které se zabývají reprodukcí a chovem parmy obecné. U rybářského podniku BioFish, s.r.o., dojde v průběhu tří až pěti let k postupnému navýšení produkce parmy obecné ve všech věkových kategorií s cílovou roční produkcí 30 000–50 000 ks juvenilních ryb, které budou určeny na vysazení do volných vod. Díky této produkci dojde k navýšení ročních tržeb cca o 180 000–600 000 Kč bez DPH.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Web page
—