All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of fish meat content in freshwater fish products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43905188" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43905188 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf" target="_blank" >https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb

  • Original language description

    Cílem této metodiky je stanovení specifických dusíkových faktorů pro jednotlivé druhy sladkovodních ryb, a to kapra obecného (Cyprinus carpio), štiku obecnou (Esox lucius), sumce velkého (Silurus glanis), candáta obecného (Sander lucioperca), pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a sivena amerického (Salvelinus fontinalis) a navržení metody stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb. Metodika bude sloužit kontrolním orgánům provádějícím úřední dozor nad potravinami.

  • Czech name

    Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb

  • Czech description

    Cílem této metodiky je stanovení specifických dusíkových faktorů pro jednotlivé druhy sladkovodních ryb, a to kapra obecného (Cyprinus carpio), štiku obecnou (Esox lucius), sumce velkého (Silurus glanis), candáta obecného (Sander lucioperca), pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a sivena amerického (Salvelinus fontinalis) a navržení metody stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb. Metodika bude sloužit kontrolním orgánům provádějícím úřední dozor nad potravinami.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Determination of nitrogen factors for selected species of freshwater fish as indicators of the fish component content of "fresh" fish and products from freshwater fish</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    metodika 197

  • Regulation ID

    MZE-39932/2022-18122

  • Technical parameters

    Doporučené dusíkové faktory pro filety s kůží a filety bez kůže kapra obecného jsou 2,69 ± 0,18 a 2,70 ± 0,18; candáta obecného jsou 3,29 ± 0,11 a 3,22 ± 0,10; štiku obecnou jsou 3,18 ± 0,10 a 3,16 ± 0,10; sumce velkého jsou 2,70 ± 0,14 a 2,72 ± 0,14; pstruha duhového jsou 3,07 ± 0,12 a 3,06 ± 0,14; sivena amerického jsou 3,16 ± 0,10 a 3,12 ± 0,09. Státní veterinární ústav Praha; IČ 00019305; 13.5.2022; Josef Velíšek, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Laboratoř vodní toxikologie a ichtyopatologie, Zátiší 728/II,389 25 Vodňany, +420 387 774 625, velisek@frov.jcu.cz

  • Economical parameters

    Pro výrobky ze sladkovodních ryb není zatím problematika obsahu masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb řešena, a to zejména vzhledem k absenci odpovídajících dusíkových faktorů pro jejich tržní druhy. Tyto faktory jsou nezbytným nástrojem pro stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích. Používání předloženého metodického postupu povede k zefektivnění a zkvalitnění účinných nástrojů pro odhalování praktik falšování výrobků ze sladkovodních ryb. Účinnější a lépe cílená kontrola dozorových orgánů zajistí vyšší kvalitu masa sladkovodních ryb a rybích výrobků. Současně s vyšší kvalitou masa sladkovodních ryb a výrobků z nich lze předpokládat i větší spokojenost zákazníků (spotřebitelů), což se v konečném důsledku může projevit i zvýšenou spotřebou těchto produktů

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor potravinářský

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů