Determination of fish meat content in freshwater fish products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43905188" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43905188 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf" target="_blank" >https://www.frov.jcu.cz/images/197_MET.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb
Original language description
Cílem této metodiky je stanovení specifických dusíkových faktorů pro jednotlivé druhy sladkovodních ryb, a to kapra obecného (Cyprinus carpio), štiku obecnou (Esox lucius), sumce velkého (Silurus glanis), candáta obecného (Sander lucioperca), pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a sivena amerického (Salvelinus fontinalis) a navržení metody stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb. Metodika bude sloužit kontrolním orgánům provádějícím úřední dozor nad potravinami.
Czech name
Stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb
Czech description
Cílem této metodiky je stanovení specifických dusíkových faktorů pro jednotlivé druhy sladkovodních ryb, a to kapra obecného (Cyprinus carpio), štiku obecnou (Esox lucius), sumce velkého (Silurus glanis), candáta obecného (Sander lucioperca), pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) a sivena amerického (Salvelinus fontinalis) a navržení metody stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb. Metodika bude sloužit kontrolním orgánům provádějícím úřední dozor nad potravinami.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Determination of nitrogen factors for selected species of freshwater fish as indicators of the fish component content of "fresh" fish and products from freshwater fish</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
metodika 197
Regulation ID
MZE-39932/2022-18122
Technical parameters
Doporučené dusíkové faktory pro filety s kůží a filety bez kůže kapra obecného jsou 2,69 ± 0,18 a 2,70 ± 0,18; candáta obecného jsou 3,29 ± 0,11 a 3,22 ± 0,10; štiku obecnou jsou 3,18 ± 0,10 a 3,16 ± 0,10; sumce velkého jsou 2,70 ± 0,14 a 2,72 ± 0,14; pstruha duhového jsou 3,07 ± 0,12 a 3,06 ± 0,14; sivena amerického jsou 3,16 ± 0,10 a 3,12 ± 0,09. Státní veterinární ústav Praha; IČ 00019305; 13.5.2022; Josef Velíšek, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Laboratoř vodní toxikologie a ichtyopatologie, Zátiší 728/II,389 25 Vodňany, +420 387 774 625, velisek@frov.jcu.cz
Economical parameters
Pro výrobky ze sladkovodních ryb není zatím problematika obsahu masa ve výrobcích ze sladkovodních ryb řešena, a to zejména vzhledem k absenci odpovídajících dusíkových faktorů pro jejich tržní druhy. Tyto faktory jsou nezbytným nástrojem pro stanovení obsahu rybího masa ve výrobcích. Používání předloženého metodického postupu povede k zefektivnění a zkvalitnění účinných nástrojů pro odhalování praktik falšování výrobků ze sladkovodních ryb. Účinnější a lépe cílená kontrola dozorových orgánů zajistí vyšší kvalitu masa sladkovodních ryb a rybích výrobků. Současně s vyšší kvalitou masa sladkovodních ryb a výrobků z nich lze předpokládat i větší spokojenost zákazníků (spotřebitelů), což se v konečném důsledku může projevit i zvýšenou spotřebou těchto produktů
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor potravinářský
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů