Influence of cereal additional feeding to organoleptical characteristic on common carp (Cyprinus carpio) flesh
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F05%3A00006282" target="_blank" >RIV/60076658:12610/05:00006282 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of cereal additional feeding to organoleptical characteristic on common carp (Cyprinus carpio) flesh
Original language description
Supplemental cereal feeding (wheat, maize and triticale) compared to control group with natural food only) and its effect on organoleptic characteristics of common carp (Cyprinus carpio) flesh was investigated in fish from ponds in Třeboň region (Czech Republic). Panel of evaluators judged odour, taste, flavour and consistence of fish flesh. A protocol with an unstructured graphic scale was used for expressing the intensity of perception. Ten evaluators participated to the classification and the evaluation was repeated three-times. The best values of taste were determined in the group which was fed with triticale (102 mm). Other groups achieved slightly worse results, in the concrete wheat (188 mm), control group (201mm) and the worst group was maize where maize was consumed (214 mm). Statistically conclusive influence (at the level of significance p<0,05) of cereal additional feeding on organoleptic characteristics of common carp flesh wasn't proved. Analysys of organoleptic character
Czech name
Vliv doplňkového krmení obilovinami na organoleptické vlastnosti masa kapra obecného (Cyprinus carpio)
Czech description
Je uveden vliv doplňkového krmení obilovinami (pšenice, kukuřice a tritikale) na organoleptické vlastnosti masa kapra obecného (Cyprinus carpio) odchovávaného v oblasti Třeboně, ČR.Panel hodnotitelů posuzoval chuť, vůni, příchuť a texturu rybího masa. 10hodnotitelů provedlo opakované posuzování třikrát, vyjádření bylo hodnoceno podle nestrukturované grafické stupnice. Nejlepších výsledků bylo dosaženo u masa kapra s příkrmem tritikale (102 mm). Vliv přikrmu ostatních obilovin se projevil v mírně horších výsledcích - pšenice 188 mm, kukuřice 214 mm. Statistické hodnocení průkaznosti na úrovni p<0,05 však nepotvrdilo průkatznost rozdílu. Na základě této organoletické analýzy můžeme mluvit o tendenci s mírně příznivým vlivem obiloviny tritikale a mírně nepříznivým vlivem přikrmování kukuřice.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
New Challenges in Pond Aquaculture
ISBN
80-85887-56-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
78
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický
Place of publication
Vodňany
Event location
České Budějovice
Event date
Apr 26, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—