All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of cereal additional feeding to organoleptical characteristic on common carp (Cyprinus carpio) flesh

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F05%3A00006282" target="_blank" >RIV/60076658:12610/05:00006282 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Influence of cereal additional feeding to organoleptical characteristic on common carp (Cyprinus carpio) flesh

  • Original language description

    Supplemental cereal feeding (wheat, maize and triticale) compared to control group with natural food only) and its effect on organoleptic characteristics of common carp (Cyprinus carpio) flesh was investigated in fish from ponds in Třeboň region (Czech Republic). Panel of evaluators judged odour, taste, flavour and consistence of fish flesh. A protocol with an unstructured graphic scale was used for expressing the intensity of perception. Ten evaluators participated to the classification and the evaluation was repeated three-times. The best values of taste were determined in the group which was fed with triticale (102 mm). Other groups achieved slightly worse results, in the concrete wheat (188 mm), control group (201mm) and the worst group was maize where maize was consumed (214 mm). Statistically conclusive influence (at the level of significance p<0,05) of cereal additional feeding on organoleptic characteristics of common carp flesh wasn't proved. Analysys of organoleptic character

  • Czech name

    Vliv doplňkového krmení obilovinami na organoleptické vlastnosti masa kapra obecného (Cyprinus carpio)

  • Czech description

    Je uveden vliv doplňkového krmení obilovinami (pšenice, kukuřice a tritikale) na organoleptické vlastnosti masa kapra obecného (Cyprinus carpio) odchovávaného v oblasti Třeboně, ČR.Panel hodnotitelů posuzoval chuť, vůni, příchuť a texturu rybího masa. 10hodnotitelů provedlo opakované posuzování třikrát, vyjádření bylo hodnoceno podle nestrukturované grafické stupnice. Nejlepších výsledků bylo dosaženo u masa kapra s příkrmem tritikale (102 mm). Vliv přikrmu ostatních obilovin se projevil v mírně horších výsledcích - pšenice 188 mm, kukuřice 214 mm. Statistické hodnocení průkaznosti na úrovni p<0,05 však nepotvrdilo průkatznost rozdílu. Na základě této organoletické analýzy můžeme mluvit o tendenci s mírně příznivým vlivem obiloviny tritikale a mírně nepříznivým vlivem přikrmování kukuřice.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    New Challenges in Pond Aquaculture

  • ISBN

    80-85887-56-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    78

  • Publisher name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický

  • Place of publication

    Vodňany

  • Event location

    České Budějovice

  • Event date

    Apr 26, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article