All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of linear regression to predict digestible protein and available amino acid contents of feed ingredients and diets for fish

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008870" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008870 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The use of linear regression to predict digestible protein and available amino acid contents of feed ingredients and diets for fish

  • Original language description

    An aquatic environment and unique biological characteristics complicate the determination of apparent digestible protein (ADP) and apparent available amino acid (AAAA) contents of feed ingredients and diets for fish. This urges for alternative methods ofcalculation, such as prediction from dietary chemical composition. Analysis of 617 means from 69 studies, which evaluated the protein digestibility of 73 feed ingredients with 35 fish species, revealed a linear relationship (ADP=-10.0731+0.8942 CP, R2=0.9462) between dietary crude protein (CP; g/kg dry weight) and ADP (g/kg dry weight) contents. In compound diets (n=831, 170 studies, 49 fish species) this relation was described by ADP=-51.4001+0.9872 CP (R2=0.8632). Validation of the above with valuesfrom independent studies presented a high degree of agreement (R2>0.8000; meanprediction error <0.1100) between predicted and determined values. AAAA profiles in feed ingredients and compound diets, expressed as g/kg dry weight, are predi

  • Czech name

    Použití lineární regrese pro odhad obsahu stravitelných bílkovin a využitelných aminokyselin ve složkách krmiv a krmných směsích pro ryby

  • Czech description

    Vodní životní prostředí a unikátní biologické vlastnosti komplikují zjištění zjevně stravitelných bílkovin (ADP) a zjevně využitelných aminokyselin (AAAA) obsažených v ingrediencích krmiv pro ryby. Proto je nutné využití alternativních metod výpočtů, jako prognózy na základě chemického složení krmiv. Analýza 617 průměrů z celkem 69 studií, které zhodnocovaly stravitelnost bílkovin u 73 různých složek krmiv a 35 druhů ryb, odhalila lineární závislost (ADP=-10.0731+0.8942 CP, R2=0.9462) mezi hrubým proteinem (CP; g/kg sušiny) a ADP (g/kg sušiny) obsažených v krmivu. Ve směsných dietách (n=831, 170 studií, 49 druhů ryb) je tento vztah popsán jako ADP=-51.4001+0.9872 CP (R2=0.8632). Ověření uvedeného s hodnotami z nezávislých studií prezentovaných s vysokým stupněm shody (R2>0.8000; chyba odhadu průměru <0.1100) mezi odhadovanými a určenými hodnotami. Profily AAAA ve složkách potravy a směsných dietách, vyjádřených v g/kg sušiny, jsou odhadnutelné (R2 většinou>0.9500) z obsahu aminokyselin

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Aquaculture

  • ISSN

    0044-8486

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    278

  • Issue of the periodical within the volume

    1-4

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    15

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000257004800020

  • EID of the result in the Scopus database