The use of linear regression to predict digestible protein and available amino acid contents of feed ingredients and diets for fish
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008870" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008870 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The use of linear regression to predict digestible protein and available amino acid contents of feed ingredients and diets for fish
Original language description
An aquatic environment and unique biological characteristics complicate the determination of apparent digestible protein (ADP) and apparent available amino acid (AAAA) contents of feed ingredients and diets for fish. This urges for alternative methods ofcalculation, such as prediction from dietary chemical composition. Analysis of 617 means from 69 studies, which evaluated the protein digestibility of 73 feed ingredients with 35 fish species, revealed a linear relationship (ADP=-10.0731+0.8942 CP, R2=0.9462) between dietary crude protein (CP; g/kg dry weight) and ADP (g/kg dry weight) contents. In compound diets (n=831, 170 studies, 49 fish species) this relation was described by ADP=-51.4001+0.9872 CP (R2=0.8632). Validation of the above with valuesfrom independent studies presented a high degree of agreement (R2>0.8000; meanprediction error <0.1100) between predicted and determined values. AAAA profiles in feed ingredients and compound diets, expressed as g/kg dry weight, are predi
Czech name
Použití lineární regrese pro odhad obsahu stravitelných bílkovin a využitelných aminokyselin ve složkách krmiv a krmných směsích pro ryby
Czech description
Vodní životní prostředí a unikátní biologické vlastnosti komplikují zjištění zjevně stravitelných bílkovin (ADP) a zjevně využitelných aminokyselin (AAAA) obsažených v ingrediencích krmiv pro ryby. Proto je nutné využití alternativních metod výpočtů, jako prognózy na základě chemického složení krmiv. Analýza 617 průměrů z celkem 69 studií, které zhodnocovaly stravitelnost bílkovin u 73 různých složek krmiv a 35 druhů ryb, odhalila lineární závislost (ADP=-10.0731+0.8942 CP, R2=0.9462) mezi hrubým proteinem (CP; g/kg sušiny) a ADP (g/kg sušiny) obsažených v krmivu. Ve směsných dietách (n=831, 170 studií, 49 druhů ryb) je tento vztah popsán jako ADP=-51.4001+0.9872 CP (R2=0.8632). Ověření uvedeného s hodnotami z nezávislých studií prezentovaných s vysokým stupněm shody (R2>0.8000; chyba odhadu průměru <0.1100) mezi odhadovanými a určenými hodnotami. Profily AAAA ve složkách potravy a směsných dietách, vyjádřených v g/kg sušiny, jsou odhadnutelné (R2 většinou>0.9500) z obsahu aminokyselin
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Aquaculture
ISSN
0044-8486
e-ISSN
—
Volume of the periodical
278
Issue of the periodical within the volume
1-4
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
15
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000257004800020
EID of the result in the Scopus database
—