Sesamin Supplementation Increases White Muscle Docosahexaenoic Acid (DHA) Levels in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fed High Alpha-Linolenic Acid (ALA) Containing Vegetable Oil: Metabolic Actions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008923" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008923 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Sesamin Supplementation Increases White Muscle Docosahexaenoic Acid (DHA) Levels in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fed High Alpha-Linolenic Acid (ALA) Containing Vegetable Oil: Metabolic Actions
Original language description
The effects of including an equi-mixture of sesamin and episesamin in fish diets based on vegetable oils of different fatty acid composition were examined. Sesamin/episesamin (hereafter named sesamin) was included at 0.58 g/100 g diet. The oil used in the feed was either a mixture of linseed and sunflower oils (6:4, by vol) or 100% linseed oil. Addition of sesamin increased the percentages of docosahexaenoic acid (DHA) in white muscle phospholipid and triacylglycerol fraction by up to 37% but the fattyacids in red muscle and liver were not affected. The expression of the peroxisome proliferator-activated receptor PPARa was significantly down regulated in the liver of the fish fed sesamin and mixed oil diet (P0.05). Sesamin and episesamin were detectedin liver and muscle tissues of the fish that had been fed sesamin. Fish fed sesamin had elevated levels of total cytochrome P450 (CYP) enzymes and EROD activity in the liver, indicating an induction of CYP1A in this tissue. Our conclusio
Czech name
Přídavek sezaminu zvyšuje hladinu dokosahexaenové kyseliny (DHA) v bílé svalovině pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) krmeného dietou obsahující rostlinný olej s vysokým obsahem alfa-linolenové kyseliny (ALA): Metabolické procesy
Czech description
V práci byl sledován efekt přídavku směsi sezaminu a episezaminu do rybích krmiv obsahujících rostlinné oleje s různým složením mastných kyselin. Sezamin/episezamin (dále jen sezamin) byl přidán v koncentraci 0.58 g/100 g krmiva. Oleje použité v krmivu byly směsí lněného a slunečnicového oleje (6:4, obj.) nebo 100% lněný olej. Přídavek sezaminu způsobil 37% zvýšení obsahu dokosahexaenové kyseliny (DHA) ve fosfolipidové a triacylglycerolové frakci bílé svaloviny, přičemž mastné kyseliny v červené svalovině a játrech nebyly ovlivněny. Exprese PPAR byla významně snížena (P0.05) v játrech ryb krmených krmivem obsahujícím sezamin a směsí olejů. Sezamin a episezamin byl detekován v játrech a svalovině ryb kterým byl sezamin podáván. V játrech ryb krmených sezaminem byly zjištěny zvýšené hodnoty obsahu cytochromu P450 (CYP) a zvýšená aktivita enzymu EROD, nasvědčující indukci CYP1A v této tkáni. Ve shrnutí můžeme říct, že přídavek sezaminu v krmivu zvýšil poměr DHA v bílé svalovině ryb.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Lipids
ISSN
0024-4201
e-ISSN
—
Volume of the periodical
43
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000260526200002
EID of the result in the Scopus database
—