All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Can be common carp important player on the field of functional food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008929" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008929 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review

  • Original language description

    Ryby jsou hlavním zdrojem n-3 vysoce nenasycených mastných kyselin pro lidskou výživu. Tyto n-3 kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního systému. Kompozice mastnýchkyselin rybího masa je ovlivněna ve velkém rozsahu skladbou jejich potravy. Kapr obecný je schopen využívat rostlinné zdroje kyseliny alfa linolenové a přeměňovat je na vysoce nenasycené mastné kyseliny potřebné pro lidské zdraví. Proto je možné produkovat kapra s vysokou kvalitou tuků na úrovni mořských ryb. A není ?hudbou budoucnosti?, aby kapr začal hrát významnou roli na poli funkčních potravin. Náš tradiční způsob chovu založený na přikrmování obilninami však vede k vysokému obsahu kyseliny olejové a k nízké úrovni n-3 PUFA v kapřím mase, a tudíž se nevyužívá jeho potenciálu a je spotřebiteli opomíjen jako zdroj n-3 PUFA. Do té doby, než se chopíme této možnosti, zůstane kapr pro mnoho domácností pouze symbolem Vánoc.

  • Czech name

    Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review

  • Czech description

    Ryby jsou hlavním zdrojem n-3 vysoce nenasycených mastných kyselin pro lidskou výživu. Tyto n-3 kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního systému. Kompozice mastnýchkyselin rybího masa je ovlivněna ve velkém rozsahu skladbou jejich potravy. Kapr obecný je schopen využívat rostlinné zdroje kyseliny alfa linolenové a přeměňovat je na vysoce nenasycené mastné kyseliny potřebné pro lidské zdraví. Proto je možné produkovat kapra s vysokou kvalitou tuků na úrovni mořských ryb. A není ?hudbou budoucnosti?, aby kapr začal hrát významnou roli na poli funkčních potravin. Náš tradiční způsob chovu založený na přikrmování obilninami však vede k vysokému obsahu kyseliny olejové a k nízké úrovni n-3 PUFA v kapřím mase, a tudíž se nevyužívá jeho potenciálu a je spotřebiteli opomíjen jako zdroj n-3 PUFA. Do té doby, než se chopíme této možnosti, zůstane kapr pro mnoho domácností pouze symbolem Vánoc.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH82117" target="_blank" >QH82117: Environment friendly and effective pond management with maximal utilisation of current trophic potential and sustainable good water quality and fish pruduction.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Bulletin

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    44

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database