Growth and composition characteristics of functional groups of the soil microbial community
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077379%3A_____%2F04%3A00105398" target="_blank" >RIV/60077379:_____/04:00105398 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Growth and composition characteristics of functional groups of the soil microbial community
Original language description
Oxyggen consumption was used for measuring growth parameters of functional microbial groups in two soils of different texture after addition of mineral, sugar-ammonium and complex media. Phospholipid fatty acids analysis (PLFA) was used to determine differences in community composition and structure. Growth parameters and composition based on a complete PLFA pattern of the microbial community, changed as a response to medium addition and type of incubation. The proportion of actinomycetes decreased whereas the proportion of fungi increased after addition both of the sugar-ammonium and complex media. Gram-negative bacteria dominated after addition of the substrates rich carbon source, while Gram-positive bacteria prevailed after addition of the carbon and nitrogen rich medium.
Czech name
Růstová charakteristika a skladba funkčních skupin půdního mikrobiálního společenstva
Czech description
Spotřeba kyslíku byla použita pro měření růstových parametrů funkčních skupin ve dvou půdách s různou texturou inkubovaných s přídavkem tří médií lišících se typem C- a N-substrátu. Analýza fosfolipidických mastných kyselin (PLFA) byla použita k určení rozdílů ve složení a struktuře mikrobiálních společenstev sledovaných půdních vzorků. Růstové parametry i PLFA složení společenstev se lišily v závislosti na typu média. Přídavek jednoduchého i komplexního C-N-zdroje způsobil pokles zastoupení aktinomycétů ve prospěch rozvoje mikromycétů. Zastoupení Gram-negativních bakterií se zvyšovalo po přídavku glukózy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EH - Ecology - communities
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Present methods for investigation of microbial community biodiversity in soils and substrates
ISBN
80-86525-03-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
38-42
Publisher name
Institute of Soil Biology AS CR
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Mar 2, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—