Minimization and soil conservation technologies for main crops under conditions of the Czech Republic ? Potatoes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A%230000097" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:#0000097 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Minimalizace a půdoochranné technologie pro hlavní plodiny v podmínkách ČR - Brambory
Original language description
Ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod bylo v minulých letech ověřováno pěstování brambor v různých systémech zpracování půdy. Jednalo se zejména o vynechání podzimní orby a na jaře bylo provedeno mělké zpracování půdy do hloubky 180 mm. Výsledky ukázaly, že výnos hlíz byl ve srovnání s klasickou technologií tendenčně na nižší úrovni, avšak statisticky průkazně. Zjištěny byly naopak nižší hodnoty mechanického poškození hlíz po sklizni. V orniční vrstvě byly naměřeny nižší hodnoty objemové hmotnosti půdy a vyšší pórovitost, což vypovídá o příznivých půdních vlastnostech souvisejících s utužením půdy. Ačkoliv brambory jako okopanina nejsou typickou plodinou zařazovanou do systémů využívajících minimalizační postupy při zpracování půdy, lze je vtěchto systémech pěstovat za předpokladu dobrého výchozího stavu fyzikálních vlastností půdy.
Czech name
Minimalizace a půdoochranné technologie pro hlavní plodiny v podmínkách ČR - Brambory
Czech description
Ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod bylo v minulých letech ověřováno pěstování brambor v různých systémech zpracování půdy. Jednalo se zejména o vynechání podzimní orby a na jaře bylo provedeno mělké zpracování půdy do hloubky 180 mm. Výsledky ukázaly, že výnos hlíz byl ve srovnání s klasickou technologií tendenčně na nižší úrovni, avšak statisticky průkazně. Zjištěny byly naopak nižší hodnoty mechanického poškození hlíz po sklizni. V orniční vrstvě byly naměřeny nižší hodnoty objemové hmotnosti půdy a vyšší pórovitost, což vypovídá o příznivých půdních vlastnostech souvisejících s utužením půdy. Ačkoliv brambory jako okopanina nejsou typickou plodinou zařazovanou do systémů využívajících minimalizační postupy při zpracování půdy, lze je vtěchto systémech pěstovat za předpokladu dobrého výchozího stavu fyzikálních vlastností půdy.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GD - Fertilization, irrigation, soil treatment
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Minimalizace zpracování půdy
ISBN
978-80-86726-28-1
Number of pages of the result
4
Pages from-to
—
Number of pages of the book
248
Publisher name
Profi Press, s.r.o.
Place of publication
—
UT code for WoS chapter
—