All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methodics for preparation of virus-free materials in new potato variety breeding and maintenance breeding using of biotechnological and virological procedures.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A9P000358" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:9P000358 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů

  • Original language description

    Předložená metodika představuje originální a ucelený postup, jehož praktická aplikace umožní přechod na bezvirové novošlechtění a v plném rozsahu zajistí bezvirové udržovací šlechtění bramboru v České republice. Je výsledkem koordinovaného a systematického výzkumu na pracovišti řešitele a přímé spolupráce a mnohaletého ověřování na spoluřešitelských pracovištích, zabývajících se novošlechtěním bramboru. Výsledná metodika optimalizuje pracovní postupy s ohledem na konkrétní podmínky jednotlivých šlechtitelských pracovišť a její využívání zcela nahrazuje dříve používané postupy.

  • Czech name

    Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů

  • Czech description

    Předložená metodika představuje originální a ucelený postup, jehož praktická aplikace umožní přechod na bezvirové novošlechtění a v plném rozsahu zajistí bezvirové udržovací šlechtění bramboru v České republice. Je výsledkem koordinovaného a systematického výzkumu na pracovišti řešitele a přímé spolupráce a mnohaletého ověřování na spoluřešitelských pracovištích, zabývajících se novošlechtěním bramboru. Výsledná metodika optimalizuje pracovní postupy s ohledem na konkrétní podmínky jednotlivých šlechtitelských pracovišť a její využívání zcela nahrazuje dříve používané postupy.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B53036" target="_blank" >1B53036: Breeding of new virus-free potato cultivars.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Praktické informace VÚB, č. 27

  • Regulation ID

  • Technical parameters

    Postup vychází z explantátových technik a je doplněn o diagnostické laboratorní metody. Jedná se o vytvoření aseptických kultur, eliminaci virových chorob,dlouhodobé uchovávání bezvirových klonů a jejich rychlé množení.

  • Economical parameters

    Ekonomická efektivnost postupu je vysoká, neboť snižuje náklady na udržení zdravotního stavu v novošlechtění a zkracuje cyklus množení nejvyšších stupňů sadby v udržovacím šlechtění.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství České republiky

  • Date of certification

  • Method of use