Methodics for preparation of virus-free materials in new potato variety breeding and maintenance breeding using of biotechnological and virological procedures.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A9P000358" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:9P000358 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů
Original language description
Předložená metodika představuje originální a ucelený postup, jehož praktická aplikace umožní přechod na bezvirové novošlechtění a v plném rozsahu zajistí bezvirové udržovací šlechtění bramboru v České republice. Je výsledkem koordinovaného a systematického výzkumu na pracovišti řešitele a přímé spolupráce a mnohaletého ověřování na spoluřešitelských pracovištích, zabývajících se novošlechtěním bramboru. Výsledná metodika optimalizuje pracovní postupy s ohledem na konkrétní podmínky jednotlivých šlechtitelských pracovišť a její využívání zcela nahrazuje dříve používané postupy.
Czech name
Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů
Czech description
Předložená metodika představuje originální a ucelený postup, jehož praktická aplikace umožní přechod na bezvirové novošlechtění a v plném rozsahu zajistí bezvirové udržovací šlechtění bramboru v České republice. Je výsledkem koordinovaného a systematického výzkumu na pracovišti řešitele a přímé spolupráce a mnohaletého ověřování na spoluřešitelských pracovištích, zabývajících se novošlechtěním bramboru. Výsledná metodika optimalizuje pracovní postupy s ohledem na konkrétní podmínky jednotlivých šlechtitelských pracovišť a její využívání zcela nahrazuje dříve používané postupy.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B53036" target="_blank" >1B53036: Breeding of new virus-free potato cultivars.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Praktické informace VÚB, č. 27
Regulation ID
—
Technical parameters
Postup vychází z explantátových technik a je doplněn o diagnostické laboratorní metody. Jedná se o vytvoření aseptických kultur, eliminaci virových chorob,dlouhodobé uchovávání bezvirových klonů a jejich rychlé množení.
Economical parameters
Ekonomická efektivnost postupu je vysoká, neboť snižuje náklady na udržení zdravotního stavu v novošlechtění a zkracuje cyklus množení nejvyšších stupňů sadby v udržovacím šlechtění.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky
Date of certification
—
Method of use
—