Bacterial ring rot of potato Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F17%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60109807:_____/17:N0000016 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027006:_____/17:00004044
Result on the web
<a href="http://vubhb.cz/cs/knihovna/certifikovane-metodiky/bakterialni-krouzkovitost-bramboru-clavibacter-michiganensis-subsp-sepedonicus" target="_blank" >http://vubhb.cz/cs/knihovna/certifikovane-metodiky/bakterialni-krouzkovitost-bramboru-clavibacter-michiganensis-subsp-sepedonicus</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bakteriální kroužkovitost bramboru Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
Original language description
Metodika komplexně popisuje příznaky bakteriální kroužkovitosti bramboru, způsob přenosu a jejího šíření, charakterizuje původce choroby, bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus a popisuje determinaci a detekci patogenu a možnosti jeho regulace. Hlavním cílem metodiky je redukce pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti při fytosanitárních kontrolách v ČR i v zahraničí. Informace a postupy jsou určené pro odbornou veřejnost - šlechtitele, množitele, pěstitele brambor a měly by přispět: 1) k objasnění možností šíření patogenu v oblastech mírného klimatického pásma střední Evropy, na základě znalosti jeho infekčního cyklu a hostitelského spektra; 2) k stanovení podmínek horizontálního a vertikálního způsobu šíření patogenu; 3) k rozšíření možností včasného záchytu patogenu v šlechtitelském a množitelském materiálu; 4) k rychlejšímu zavedení postupů prověřování vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů do praxe; 5) obnovení důvěry v české odrůdy.
Czech name
Bakteriální kroužkovitost bramboru Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
Czech description
Metodika komplexně popisuje příznaky bakteriální kroužkovitosti bramboru, způsob přenosu a jejího šíření, charakterizuje původce choroby, bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus a popisuje determinaci a detekci patogenu a možnosti jeho regulace. Hlavním cílem metodiky je redukce pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti při fytosanitárních kontrolách v ČR i v zahraničí. Informace a postupy jsou určené pro odbornou veřejnost - šlechtitele, množitele, pěstitele brambor a měly by přispět: 1) k objasnění možností šíření patogenu v oblastech mírného klimatického pásma střední Evropy, na základě znalosti jeho infekčního cyklu a hostitelského spektra; 2) k stanovení podmínek horizontálního a vertikálního způsobu šíření patogenu; 3) k rozšíření možností včasného záchytu patogenu v šlechtitelském a množitelském materiálu; 4) k rychlejšímu zavedení postupů prověřování vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů do praxe; 5) obnovení důvěry v české odrůdy.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Reducing the risk of the occurrence of the causal agent of bacterial ring rot of potato in the breeding and propagation material.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
PI č. 68
Regulation ID
8666/2017-MZE-17224
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 8666/2017-MZE-17224 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo dne 20.2.2017 Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 1/2017 uzavřená dne 6.1.2017 mezi stranami - Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a VESA Velhartice, a.s., Velhartice, 341 42 Kolinec, IČ: 46884335, zastoupený Ing. Viktorem Kopačkou, ředitelem (uživatel).
Economical parameters
Bakteriální kroužkovitost bramboru v ČR doposud nezpůsobuje ztráty v průběhu vegetace, na výnosu sklizně, při skladování a nepoškozuje lidské zdraví. Primární ekonomické ztráty farmářů jsou způsobeny nulovou tolerancí patogenu v sadbovém materiálu a z toho vyplývajícími MRO uvalenými na podniky s pozitivním výskytem. Nákladná sanitační opatření zahrnují dezinfekční prostředky, ochranné pomůcky apod. (cca 250 tis. Kč/rok a odrůdu)a osobní náklady spojené s jejich realizací. V dohledné době nelze očekávat zrušení nebo zmírnění legislativně podložené nulové tolerance. Sekundární, dlouhodobé ekonomické ztráty vznikají v důsledku ztráty důvěry podniku u pěstitelů. Tyto ztráty jsou obtížně vyčíslitelné. Farmáři se obávají nakupovat sadbu z podniku s MRO minulostí. Pěstitelé a šlechtitelé pak obtížně hledají nové zákazníky. Zisk podniku při množení perspektivní odrůdy se odhaduje na cca 2400 tis. Kč/rok, tj. 12000 tis. Kč za 5 let.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 110 00 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů