All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Bacterial ring rot of potato Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F17%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60109807:_____/17:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027006:_____/17:00004044

  • Result on the web

    <a href="http://vubhb.cz/cs/knihovna/certifikovane-metodiky/bakterialni-krouzkovitost-bramboru-clavibacter-michiganensis-subsp-sepedonicus" target="_blank" >http://vubhb.cz/cs/knihovna/certifikovane-metodiky/bakterialni-krouzkovitost-bramboru-clavibacter-michiganensis-subsp-sepedonicus</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bakteriální kroužkovitost bramboru Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

  • Original language description

    Metodika komplexně popisuje příznaky bakteriální kroužkovitosti bramboru, způsob přenosu a jejího šíření, charakterizuje původce choroby, bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus a popisuje determinaci a detekci patogenu a možnosti jeho regulace. Hlavním cílem metodiky je redukce pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti při fytosanitárních kontrolách v ČR i v zahraničí. Informace a postupy jsou určené pro odbornou veřejnost - šlechtitele, množitele, pěstitele brambor a měly by přispět: 1) k objasnění možností šíření patogenu v oblastech mírného klimatického pásma střední Evropy, na základě znalosti jeho infekčního cyklu a hostitelského spektra; 2) k stanovení podmínek horizontálního a vertikálního způsobu šíření patogenu; 3) k rozšíření možností včasného záchytu patogenu v šlechtitelském a množitelském materiálu; 4) k rychlejšímu zavedení postupů prověřování vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů do praxe; 5) obnovení důvěry v české odrůdy.

  • Czech name

    Bakteriální kroužkovitost bramboru Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

  • Czech description

    Metodika komplexně popisuje příznaky bakteriální kroužkovitosti bramboru, způsob přenosu a jejího šíření, charakterizuje původce choroby, bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus a popisuje determinaci a detekci patogenu a možnosti jeho regulace. Hlavním cílem metodiky je redukce pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti při fytosanitárních kontrolách v ČR i v zahraničí. Informace a postupy jsou určené pro odbornou veřejnost - šlechtitele, množitele, pěstitele brambor a měly by přispět: 1) k objasnění možností šíření patogenu v oblastech mírného klimatického pásma střední Evropy, na základě znalosti jeho infekčního cyklu a hostitelského spektra; 2) k stanovení podmínek horizontálního a vertikálního způsobu šíření patogenu; 3) k rozšíření možností včasného záchytu patogenu v šlechtitelském a množitelském materiálu; 4) k rychlejšímu zavedení postupů prověřování vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů do praxe; 5) obnovení důvěry v české odrůdy.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Reducing the risk of the occurrence of the causal agent of bacterial ring rot of potato in the breeding and propagation material.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    PI č. 68

  • Regulation ID

    8666/2017-MZE-17224

  • Technical parameters

    Osvědčení pod č.j. 8666/2017-MZE-17224 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo dne 20.2.2017 Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 1/2017 uzavřená dne 6.1.2017 mezi stranami - Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a VESA Velhartice, a.s., Velhartice, 341 42 Kolinec, IČ: 46884335, zastoupený Ing. Viktorem Kopačkou, ředitelem (uživatel).

  • Economical parameters

    Bakteriální kroužkovitost bramboru v ČR doposud nezpůsobuje ztráty v průběhu vegetace, na výnosu sklizně, při skladování a nepoškozuje lidské zdraví. Primární ekonomické ztráty farmářů jsou způsobeny nulovou tolerancí patogenu v sadbovém materiálu a z toho vyplývajícími MRO uvalenými na podniky s pozitivním výskytem. Nákladná sanitační opatření zahrnují dezinfekční prostředky, ochranné pomůcky apod. (cca 250 tis. Kč/rok a odrůdu)a osobní náklady spojené s jejich realizací. V dohledné době nelze očekávat zrušení nebo zmírnění legislativně podložené nulové tolerance. Sekundární, dlouhodobé ekonomické ztráty vznikají v důsledku ztráty důvěry podniku u pěstitelů. Tyto ztráty jsou obtížně vyčíslitelné. Farmáři se obávají nakupovat sadbu z podniku s MRO minulostí. Pěstitelé a šlechtitelé pak obtížně hledají nové zákazníky. Zisk podniku při množení perspektivní odrůdy se odhaduje na cca 2400 tis. Kč/rok, tj. 12000 tis. Kč za 5 let.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 110 00 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů