Use of new soil protection measures in potato cultivation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000072" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000072 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cbscr.cz" target="_blank" >http://www.cbscr.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití nových půdoochranných opatření při pěstování brambor
Original language description
Novými úpravami tvaru hrůbků v podmínkách technologie odkameňování lze snížit riziko vodní eroze při pěstování brambor. Jedná se o celkové rozšíření vrcholu hrůbků s miskovitým tvarem spojené s vymělčením středové nekolejové brázdy, kterou lze upravit důlkováním. Zvětší se tak plocha pro vsakování vody. Dalším přínosem je udržení vlhkosti půdy uvnitř hrůbků po delší dobu v suchých obdobích. Další možností je vytvoření vsakovacího žlábku na vrcholu hrůbku. Jeho efekt spočívá v zadržení většího množství srážkové vody a zlepšení vodního režimu uvnitř hrůbku. Při orientaci směru hrůbku po spádnici je vhodnější použití přerušovaného žlábku na vrcholu hrůbku. Kypření hrůbků se provádí v samostatné operaci před nebo na začátku vzcházení brambor a je zaměřeno na rozrušení krusty na povrchu hrůbků, která omezuje vsakování srážkové vody do půdy. Technologie kypření povrchu hrůbku velmi příznivě působí na snižování počátku a celkového odtoku vody a ztrátu půdy erozí. Ze získaných výsledků prováděných experimentů měl upravený tvar hrůbků a brázd, i použití kypřiče, příznivý vliv na zadržení srážkové vody, zpomalení a omezení jejího odtoku, což se pozitivně projevilo na omezení povrchového smyvu a vodní eroze při pěstování brambor na svažitých pozemcích.
Czech name
Použití nových půdoochranných opatření při pěstování brambor
Czech description
Novými úpravami tvaru hrůbků v podmínkách technologie odkameňování lze snížit riziko vodní eroze při pěstování brambor. Jedná se o celkové rozšíření vrcholu hrůbků s miskovitým tvarem spojené s vymělčením středové nekolejové brázdy, kterou lze upravit důlkováním. Zvětší se tak plocha pro vsakování vody. Dalším přínosem je udržení vlhkosti půdy uvnitř hrůbků po delší dobu v suchých obdobích. Další možností je vytvoření vsakovacího žlábku na vrcholu hrůbku. Jeho efekt spočívá v zadržení většího množství srážkové vody a zlepšení vodního režimu uvnitř hrůbku. Při orientaci směru hrůbku po spádnici je vhodnější použití přerušovaného žlábku na vrcholu hrůbku. Kypření hrůbků se provádí v samostatné operaci před nebo na začátku vzcházení brambor a je zaměřeno na rozrušení krusty na povrchu hrůbků, která omezuje vsakování srážkové vody do půdy. Technologie kypření povrchu hrůbku velmi příznivě působí na snižování počátku a celkového odtoku vody a ztrátu půdy erozí. Ze získaných výsledků prováděných experimentů měl upravený tvar hrůbků a brázd, i použití kypřiče, příznivý vliv na zadržení srážkové vody, zpomalení a omezení jejího odtoku, což se pozitivně projevilo na omezení povrchového smyvu a vodní eroze při pěstování brambor na svažitých pozemcích.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů