Laboratory efficacy of essential oil components against Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum and Dickeya solani
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000078" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000078 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/22:43922379
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Laboratorní účinnost komponent silic na bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum a Dickeya solani
Original language description
V laboratorních podmínkách byla testována účinnost vybraných komponent silic (carvacrol, cinnamaldehyd, menthon, thymol přírodní a thymol syntetický) vůči bakteriím Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) a Dickeya solani (Ds). Byla stanovena minimální inhibiční koncentrace (MIC) a minimální baktericidní koncentrace (MBC) komponent a dále byl testován účinek komponentu cinnamaldehyd na bakterii Pcc na discích hlíz bramboru. U všech vybraných komponent silic byly prokázány antibakteriální účinky. Bylo zjištěno, že na bakterie Pcc i Ds byl nejúčinnější komponent silice cinnamaldehyd – MIC < 0,5 μl/ml a MBC 1,5 μl/ml pro Pcc a 2,5 μl/ml pro Ds. Disky hlíz ošetřené cinnamaldehydem o koncentraci MIC byly po 24 h od inokulace bez známek napadení Pcc, nicméně po 48 a 72 h byly již měřitelné skvrny mokré hniloby.
Czech name
Laboratorní účinnost komponent silic na bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum a Dickeya solani
Czech description
V laboratorních podmínkách byla testována účinnost vybraných komponent silic (carvacrol, cinnamaldehyd, menthon, thymol přírodní a thymol syntetický) vůči bakteriím Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) a Dickeya solani (Ds). Byla stanovena minimální inhibiční koncentrace (MIC) a minimální baktericidní koncentrace (MBC) komponent a dále byl testován účinek komponentu cinnamaldehyd na bakterii Pcc na discích hlíz bramboru. U všech vybraných komponent silic byly prokázány antibakteriální účinky. Bylo zjištěno, že na bakterie Pcc i Ds byl nejúčinnější komponent silice cinnamaldehyd – MIC < 0,5 μl/ml a MBC 1,5 μl/ml pro Pcc a 2,5 μl/ml pro Ds. Disky hlíz ošetřené cinnamaldehydem o koncentraci MIC byly po 24 h od inokulace bez známek napadení Pcc, nicméně po 48 a 72 h byly již měřitelné skvrny mokré hniloby.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ecological protection of ware potatoes as a healthy vegetable against selected soilborne and seedborne pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
135-140
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—