Technology of virus-free seed potato preparation using conventional biotechnological procedures and an autonomous tissue culture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie přípravy bezvirové sadby bramboru s využitím klasických biotechnologických postupů a autonomní tkáňové kultury
Original language description
Popsána byla technologie a praktická aplikace biotechnologických a virologických metod a postupů mikropropagace bramboru, včetně aktivní eliminace virové infekce a metody pro dlouhodobé uchovávání výchozího bezvirového materiálu pro množení sadby. Byla porovnána klasická technika sériového sterilního množení v kultuře in vitro, prováděného manuálním pasážováním segmentů stonků pomocí skalpelu, s technikou bezdotykového autonomního množení in vitro, která využívá k pasážování laserového paprsku. Na základě srovnávacího „grow out“ testu s pěti odrůdami bramboru bylo konstatováno, že proces robotického pasážování rostlin pomocí laseru umožňuje připravit in vitro materiál srovnatelné kvality s klasickým pasážováním pomocí skalpelu.
Czech name
Technologie přípravy bezvirové sadby bramboru s využitím klasických biotechnologických postupů a autonomní tkáňové kultury
Czech description
Popsána byla technologie a praktická aplikace biotechnologických a virologických metod a postupů mikropropagace bramboru, včetně aktivní eliminace virové infekce a metody pro dlouhodobé uchovávání výchozího bezvirového materiálu pro množení sadby. Byla porovnána klasická technika sériového sterilního množení v kultuře in vitro, prováděného manuálním pasážováním segmentů stonků pomocí skalpelu, s technikou bezdotykového autonomního množení in vitro, která využívá k pasážování laserového paprsku. Na základě srovnávacího „grow out“ testu s pěti odrůdami bramboru bylo konstatováno, že proces robotického pasážování rostlin pomocí laseru umožňuje připravit in vitro materiál srovnatelné kvality s klasickým pasážováním pomocí skalpelu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/7D19008" target="_blank" >7D19008: Autonomous plant tissue culture (PTC)</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce VÚB Havlíčkův Brod
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
37-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—