Potato variety Val Red
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000050" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000050 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odrůda bramboru Val Red
Original language description
Poloraná až polopozdní odrůda pro přímý konzum a pro speciální využití na barevné výrobky. Vařené hlízy jsou středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti jsou malé až střední. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda je náchylná k napadení virovými chorobami, méně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz je nízký. Výnos tržních hlíz je velmi nízký.
Czech name
Odrůda bramboru Val Red
Czech description
Poloraná až polopozdní odrůda pro přímý konzum a pro speciální využití na barevné výrobky. Vařené hlízy jsou středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti jsou malé až střední. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda je náchylná k napadení virovými chorobami, méně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz je nízký. Výnos tržních hlíz je velmi nízký.
Classification
Type
Z<sub>odru</sub> - Variety
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Odrůda
Numerical identification
—
Technical parameters
PŮVOD: Odrůda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Valfi × Olivia. Registrována byla v roce 2022. Odrůda je přihlášena k právní ochraně. POPIS HLÍZ: Odrůda má středně velké až velké, dlouhé hlízy s mělkými až středně hlubokými očky se středně červenou slupkou a červenostrakatou dužninou. DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k nižší odolnosti proti napadení plísni bramboru na nati vyžaduje odrůda Val Red velkou péči při ochraně proti této chorobě, především ve druhé polovině vegetační doby, která se neobejde bez použití fungicidů. Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti. PŘEDNOSTI: Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.
Economical parameters
Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.
Application category by cost
—
Owner IČO
60109807
Owner name
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
—
Web page
—