All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000488" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000488 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH

  • Original language description

    The aim of this article is to examine the resistance of beer isolates of lactic acid bacteria (LAB) towards a mixture of tetrahydroiso-alpha-acids (Tetra) by growth experiments as well as by measurement of intracellular pH (pHi). Beer LAB isolates were identified to species level by SDS-PAGE of whole-cell proteins. Beer isolates of Lactobacillus brevis showed better ability for growth in the presence of Tetra than nonbeer isolates of L.brevis. The antimicrobial effect of Tetra was also examined by noninvasive measurement of pHi by fluorescence ratio imaging microscopy for selected beer isolates of L.brevis and Pediococcus inopinatus. Strains of L. brevis showing limited decrease of pHi during exposure to Tetra also showed better ability of growth in the presence of these compounds as well as in commercial beer products. This study demonstrated the usability of a new rapid method for detecting hop-resistant variants of known beer spoilage LAB species.

  • Czech name

    Stanovení rezistence bakterií mléčného kvašení ke směsi analogů hořkých chmelových látek tetrahydroizo-alfa-kyselin neinvazivní metodou měření vnitrobuněčného pH

  • Czech description

    Cílem tohoto článku je stanovit rezistenci bakterií mléčného kvašení izolovaných z piva ke směsi tetrahydroizo-alfa-kyselin (Tetra). Stanovení bylo provedeno růstovými pokusy a měřením vnitrobuněčného pH (pHi). Identifikace bakterií do úrovně druhu bylaprovedena analýzou celobuněčných proteinů metodou SDS-PAGE. Kmeny L.brevis, izolované z piva, vykazovaly větší schopnost růstu v přítomnosti Tetra, nežli izoláty z jiného prostředí. Při měření pHi fluorescenční metodou FRIM u vybraných izolátů L.brevis aPedicoccus inopinatus byl zjištěn částečný pokles pH, korelující s lepší schopností růstu v přítomnosti Tetra i v komerčních pivech. Tato studie demonstruje využitelnost nové rychlé metody pro detekci kmenů bakterií mléčného kvašení rezistentních k hořkým látkám chmele v rámci dosud klasifikovaných druhů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Applied Microbiology

  • ISSN

    1364-5072

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    96

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000221299700015

  • EID of the result in the Scopus database