Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000488" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000488 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Detection of resistance of lactic acid bacteria to a mixture of the hop analogue compounds tetrahydroiso-alpha-acids by noninvasive measurement of intracellular pH
Original language description
The aim of this article is to examine the resistance of beer isolates of lactic acid bacteria (LAB) towards a mixture of tetrahydroiso-alpha-acids (Tetra) by growth experiments as well as by measurement of intracellular pH (pHi). Beer LAB isolates were identified to species level by SDS-PAGE of whole-cell proteins. Beer isolates of Lactobacillus brevis showed better ability for growth in the presence of Tetra than nonbeer isolates of L.brevis. The antimicrobial effect of Tetra was also examined by noninvasive measurement of pHi by fluorescence ratio imaging microscopy for selected beer isolates of L.brevis and Pediococcus inopinatus. Strains of L. brevis showing limited decrease of pHi during exposure to Tetra also showed better ability of growth in the presence of these compounds as well as in commercial beer products. This study demonstrated the usability of a new rapid method for detecting hop-resistant variants of known beer spoilage LAB species.
Czech name
Stanovení rezistence bakterií mléčného kvašení ke směsi analogů hořkých chmelových látek tetrahydroizo-alfa-kyselin neinvazivní metodou měření vnitrobuněčného pH
Czech description
Cílem tohoto článku je stanovit rezistenci bakterií mléčného kvašení izolovaných z piva ke směsi tetrahydroizo-alfa-kyselin (Tetra). Stanovení bylo provedeno růstovými pokusy a měřením vnitrobuněčného pH (pHi). Identifikace bakterií do úrovně druhu bylaprovedena analýzou celobuněčných proteinů metodou SDS-PAGE. Kmeny L.brevis, izolované z piva, vykazovaly větší schopnost růstu v přítomnosti Tetra, nežli izoláty z jiného prostředí. Při měření pHi fluorescenční metodou FRIM u vybraných izolátů L.brevis aPedicoccus inopinatus byl zjištěn částečný pokles pH, korelující s lepší schopností růstu v přítomnosti Tetra i v komerčních pivech. Tato studie demonstruje využitelnost nové rychlé metody pro detekci kmenů bakterií mléčného kvašení rezistentních k hořkým látkám chmele v rámci dosud klasifikovaných druhů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Applied Microbiology
ISSN
1364-5072
e-ISSN
—
Volume of the periodical
96
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000221299700015
EID of the result in the Scopus database
—