The Effect of Fungicidal Treatment on Selected Quality Parameters of Barley and Malt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000125" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000125 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/06:#0000196 RIV/60461373:22330/06:00017172
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The Effect of Fungicidal Treatment on Selected Quality Parameters of Barley and Malt
Original language description
Protection of barley grain against contamination by fungi (Fusarium spp) is of principal importance. Fungicides applied immediately after full heading of spring barley is a method of direct protection. Extensive two-year field experiments and chemical laboratory analysis were performed to study the effect of previous crops, different fungicides and other conditions on barley and malt quality parameters. The main task was to follow the effect of fungicide on changes of chemical composition in barley andmalt and gushing. The relationship between the studied factors and parameters usually applied to the evaluation of barley and malt quality is quite complex and not straightforward. The responses show typical features of a multifactorial influence with both positive and negative correlations resulting in a decrease or increase in grain quality. The role of previous crops was also found to be important. The fungicides should be applied at the time of heading but not at the very beginning of
Czech name
Vliv fungicidního ošetření na vybrané kvalitativní parametry ječmene a sladu
Czech description
Rostliny jsou v průběhu svého života vystaveny proměnlivým podmínkám vnějšího prostředí, které zpomalují jejich životní funkce a mohou poškodit jednotlivé orgány nebo vést i k jejich uhynutí. Kromě živočichů ohrožují rostliny i patogenní mikroorganismy (viry, bakterie, houby). Jejich průnik do buněk je ztížen pevnou buněčnou stěnou, avšak ani ta není pro řadu z nich nepřekonatelnou překážkou. S napadením a průnikem patogenních mikroorganismů do rostliny, v našem případě obilky ječmene, souvisí některé jevy, které se projeví v průběhu dalšího zpracování obilky (např. při výrobě piva), a snižují tak kvalitu vyrobeného produktu. Jednou z možností, jak chránit rostlinu před mikroorganismy a zamezit nežádoucím reakcím, které jsou odezvou na napadení obilkypatogenem, je použití různých fungicidních přípravků. Předmětem naší práce bylo studium vlivu použitých fungicidních přípravků na vybrané kvalitativní parametry ječmene a sladu (obsah beta-glukanů, pentosanů, kyseliny šťavelové, DON a gush
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Volume of the periodical
54
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
8
Pages from-to
1353-1360
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—