Use for evaluation falling number of selected features of malt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000979" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000979 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/dokumenty_cteni.pl?id=76214;dok=142180" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/dokumenty_cteni.pl?id=76214;dok=142180</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití čísla poklesu pro hodnocení vybraných vlastností sladu
Original language description
V letech 2010 - 2012 byly provedeny mikrosladovací zkoušky odrůd sladovnického jarního ječmene Bojos, Kangoo a Sebastian. U zrna ječmene bylo stanoveno číslo poklesu podle metodiky pro pšenici. U sladu byly zjištěny hodnoty extraktu v sušině, relativníhoextraktu při 45 oC, diastatické mohutnosti, dosažitelného stupně prokvašení, friability a obsahu ?-glukanů. Ve sledovaném období proběhla tvorba zrna a zrání v příznivých podmínkách, které v obilkách ječmene nevyvolaly procesy se zvýšenou aktivitou ?-amylasy. Tato aktivita byla hodnocena stanovením čísla poklesu. Byly dosahovány hodnoty nad 300 sekund. To ukazuje na nízkou aktivitu ?-amylasy. Na výsledcích jakosti sladu se nemohly projevit důsledky zvýšené aktivity enzymů v době dozrávání. Ve sledovaném období byla zjištěna mírná záporná korelace čísla poklesu s diastatickou mohutností r= -0,42 a s friabilitou r= -0,36 a pozitivní závislost s obsahem ?-glukanů ve sladině r= 0,40.
Czech name
Využití čísla poklesu pro hodnocení vybraných vlastností sladu
Czech description
V letech 2010 - 2012 byly provedeny mikrosladovací zkoušky odrůd sladovnického jarního ječmene Bojos, Kangoo a Sebastian. U zrna ječmene bylo stanoveno číslo poklesu podle metodiky pro pšenici. U sladu byly zjištěny hodnoty extraktu v sušině, relativníhoextraktu při 45 oC, diastatické mohutnosti, dosažitelného stupně prokvašení, friability a obsahu ?-glukanů. Ve sledovaném období proběhla tvorba zrna a zrání v příznivých podmínkách, které v obilkách ječmene nevyvolaly procesy se zvýšenou aktivitou ?-amylasy. Tato aktivita byla hodnocena stanovením čísla poklesu. Byly dosahovány hodnoty nad 300 sekund. To ukazuje na nízkou aktivitu ?-amylasy. Na výsledcích jakosti sladu se nemohly projevit důsledky zvýšené aktivity enzymů v době dozrávání. Ve sledovaném období byla zjištěna mírná záporná korelace čísla poklesu s diastatickou mohutností r= -0,42 a s friabilitou r= -0,36 a pozitivní závislost s obsahem ?-glukanů ve sladině r= 0,40.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
130-136
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 5, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—