Characteristics of strains isolated from kefir grains and their use for the production of fermented beer beverages from unconventional cereals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001189" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001189 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika kmenů izolovaných z kefírových zrn a jejich využití pro výrobu fermentovaných pivních nápojů z netradičních obilovin
Original language description
Přednáška na vědecké konferenci. V tomto příspěvku jsou prezentovány výsledky pilotních varních / fermentačních experimentů pro výrobu nových piv a pivu podobných nápojů. Sladiny připravené ze sladované pšenice Citrus (nové odrůdy s vysokým obsahem karotenoidů), ovsa, ječmene a jejich kombinace byly fermentovány kmeny kvasinek RIBM 163 a RIBM 164 (Saccharomyces cerevisiae), a / nebo bakterií mléčného kvašení RIBM 2-107 a RIBM 2-108 (Lactobacillus casei subsp. paracasei) izolovaných z kefirových zrn. Každý z těchto kmenů je charakterizován specifickým spektrem senzoricky aktivních sekundárních metabolitů, esterů, vyšších alkoholů a kyselin. Výsledky ukázaly,že celá řada nápojů s velmi slibnými senzorickými vlastnostmi může být vyrobena s použitím Citrus sladu. Nechmelené nízkoalkoholické nápoje s čerstvým citrusovým aroma a nakyslou chutí by mohly být vyrobeny fermentací smíšenou kvasničnou / bakteriální kulturou (RIBM 2-107 + RIBM 163). Pivo / nízkoalkoholické pivo s lehkou a osvěžující vůní a chutí by mohlo být vyrobeno z Citrus sladu a / nebo směsi s ječným sladem. Piva fermentovaná kmenem kvasinek RIBM 164 měla podstatně lepší senzorické vlastnosti ve srovnání s pivy fermentovanými běžným kmenem pivovarských kvasinek. Také kvašené nápoje z ovesného sladu mají zajímavé chuťové vlastnosti. Pivo / nízkoalkoholické pivo ze směsi ovsa a ječného sladu, fermentované kmenem kvasinek RIBM 164 se vyznačuje příjemným ovocným aroma s příjemnými silnými obilnými tóny (oves).
Czech name
Charakteristika kmenů izolovaných z kefírových zrn a jejich využití pro výrobu fermentovaných pivních nápojů z netradičních obilovin
Czech description
Přednáška na vědecké konferenci. V tomto příspěvku jsou prezentovány výsledky pilotních varních / fermentačních experimentů pro výrobu nových piv a pivu podobných nápojů. Sladiny připravené ze sladované pšenice Citrus (nové odrůdy s vysokým obsahem karotenoidů), ovsa, ječmene a jejich kombinace byly fermentovány kmeny kvasinek RIBM 163 a RIBM 164 (Saccharomyces cerevisiae), a / nebo bakterií mléčného kvašení RIBM 2-107 a RIBM 2-108 (Lactobacillus casei subsp. paracasei) izolovaných z kefirových zrn. Každý z těchto kmenů je charakterizován specifickým spektrem senzoricky aktivních sekundárních metabolitů, esterů, vyšších alkoholů a kyselin. Výsledky ukázaly,že celá řada nápojů s velmi slibnými senzorickými vlastnostmi může být vyrobena s použitím Citrus sladu. Nechmelené nízkoalkoholické nápoje s čerstvým citrusovým aroma a nakyslou chutí by mohly být vyrobeny fermentací smíšenou kvasničnou / bakteriální kulturou (RIBM 2-107 + RIBM 163). Pivo / nízkoalkoholické pivo s lehkou a osvěžující vůní a chutí by mohlo být vyrobeno z Citrus sladu a / nebo směsi s ječným sladem. Piva fermentovaná kmenem kvasinek RIBM 164 měla podstatně lepší senzorické vlastnosti ve srovnání s pivy fermentovanými běžným kmenem pivovarských kvasinek. Také kvašené nápoje z ovesného sladu mají zajímavé chuťové vlastnosti. Pivo / nízkoalkoholické pivo ze směsi ovsa a ječného sladu, fermentované kmenem kvasinek RIBM 164 se vyznačuje příjemným ovocným aroma s příjemnými silnými obilnými tóny (oves).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů