Comparison of chemical and sensory profiles of selected Czech hop cultivars in brewing tests with warm and dry hopping
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání chemických a senzorických profilů vybraných českých kultivarů chmele v pivovarských testech s teplým a studeným chmelením
Original language description
Specifikace odrůdových profilů sekundárních metabolitů chmele v pivu má značný význam pro chmelařství i pivovarství. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými kultivary chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Byla připravena piva chmelená do kotle a piva studeně chmelená shodným chmelem. Celkový senzorický dojem piv ze všech testovaných kultivarů byl srovnatelný s ŽPČ, profil silic a chmelových vůní/chutí v pivu byl částečně odlišný, ale chmelové aroma nebylo hodnoceno hůře oproti ŽPČ. Studeně chmelená piva testovaných kultivarů byla v trojúhelníkovém testu průkazně odlišná od ŽPČ, tři z pěti kultivarů byly preferovány před srovnávacím chmelem. Testované kultivary jsou na základě dosažených výsledků perspektivní pro zařazení do seznamu odrůd doporučených pro České pivo.
Czech name
Porovnání chemických a senzorických profilů vybraných českých kultivarů chmele v pivovarských testech s teplým a studeným chmelením
Czech description
Specifikace odrůdových profilů sekundárních metabolitů chmele v pivu má značný význam pro chmelařství i pivovarství. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými kultivary chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Byla připravena piva chmelená do kotle a piva studeně chmelená shodným chmelem. Celkový senzorický dojem piv ze všech testovaných kultivarů byl srovnatelný s ŽPČ, profil silic a chmelových vůní/chutí v pivu byl částečně odlišný, ale chmelové aroma nebylo hodnoceno hůře oproti ŽPČ. Studeně chmelená piva testovaných kultivarů byla v trojúhelníkovém testu průkazně odlišná od ŽPČ, tři z pěti kultivarů byly preferovány před srovnávacím chmelem. Testované kultivary jsou na základě dosažených výsledků perspektivní pro zařazení do seznamu odrůd doporučených pro České pivo.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
Speciální číslo
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
50-55
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—